ОСТАННІ НОВИНИ

Україна та ООН домовились про евакуацію з окупованої Херсонщини

Наталя Дуляба

|

Україна та ООН домовились провести евакуацію населення з окупованої території лівобережжя Дніпра, як тільки Росія надасть гарантії безпеки до доступ. Про це Львівському порталу повідомили у Міністерстві закордонних справ України.

8 червня глава МЗС Дмитро Кулеба зустрівся з координаторкою системи ООН в Україні і гуманітарна координаторкою Деніз Браун, аби обговорити посилення допомоги для подолання гуманітарних наслідків підриву росіянами дамби Каховської ГЕС.

Україна говорила про необхідність направлення гуманітарної допомоги на затоплені території. При цьому Дмитро Кулеба відзначав, що масштаб руйнувань та страждань, завданих цивільним і тваринам, «потребує якісно іншого реагування». Тому за підсумками зустрічі узгоджено, що ООН невідкладно збільшить обсяги допомоги та направить додаткові сили до Херсонської та інших постраждалих областей.

Також сторони домовились, що ООН негайно сформує у Запоріжжі та Херсоні групи, які поїдуть на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуації людей.

Умовою цього є безпечний проїзд на окуповані території з підконтрольної Україні території. Зі свого боку Дмитро Кулеба запевнив, що Україна надає всі безпекові гарантії ООН для виконання гуманітарних операцій в усій зоні ураження.

Але разом із тим відомо, що згадані підрозділи ООН вирушать до уражених зон Лівобережжя, яке зараз є під окупацією, щойно Росія надасть доступ та гарантії безпеки.

«Наразі Організація Об’єднаних Націй очікує на надання зазначених гарантій від російської сторони та доступу до окупованих територій, постраждалих внаслідок підриву дамби Каховської ГЕС», – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський заявив, що є «шокований», що ООН і Червоний Хрест фактично не відгукнулись на запити України про допомогу через масштабну повінь, спричинену підривом дамби Каховської ГЕС.

6 червня, коли російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС, Організація Об’єднаних Націй святкувала у соцмережах «День російської мови». Це спровокувало шквал критики ООН із боку українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *