ОСТАННІ НОВИНИ

Мешканців затопленої Голої Пристані змушують дякувати росіянам за «евакуацію»

Наталя Дуляба

|

Так звана окупаційна влада Голої Пристані примушує людей знімати показові відеоподяки російським рятувальникам за «евакуацію», якої так і не було. Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу за 13 червня.

«Окупаційна так звана влада примушує місцеве населення говорити на відеокамеру слова вдячності підрозділам “МЧС РФ” за начебто порятунок та евакуацію. Хоча весь цей час люди, так і не дочекавшись допомоги від окупаційної влади, були вимушені самотужки рятувати один одного», – вказано у повідомленні.

Після стабілізації ситуації та відходу води у Голій Пристані мешканці поступово повертаються, але натомість стають свідками мародерства та пограбувань власних осель.

Також у Генштабі додають, що російські окупанти обстрілюють евакуаційні пункти у цьому місті і звинувачують у цьому ЗСУ.

Натисніть на зображення для збільшення

Нагадаємо, після підриву Каховської ГЕС на затопленому лівобережжі Херсонщини окупанти не проводили евакуацію мешканців. Генштаб ЗСУ каже, що рашисти дозволяють виїхати лише тим мешканцям, які взяли паспорт РФ. Також відомо, що за можливість вивезти людей окупанти вимагали гроші не лише в самих цивільних, а й у волонтерів.

Силами волонтерів із лівобережжя дотепер вдалося евакуювати 133 українців. Аби хоч якось допомогти мешканцям, які тут опинились у пастці, українські військові скидали питну воду з дронів, де це було можливо. Один із таких випадків був в Олешках. Тут жінці з двома дітьми скидали воду, а потім їх вдалося вивезти.

За даними Генштабу ЗСУ на затопленому лівобережжі Херсонщини російські війська активно мародерять, а крадене майна вивозять вантажівками, прикриваючись гуманітарною допомогою.

Водночас Україна та ООН вже домовились провести евакуацію населення з окупованої території лівобережжя Дніпра. Втім місія ООН зможе це зробити тоді, коли Росія надасть гарантії безпеки до доступ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *