ОСТАННІ НОВИНИ

Байден заявив, що Україні не спрощуватимуть вимог на шляху до НАТО

Наталя Дуляба

|

Президент США Джо Байден заявив, що виступає проти того, аби спрощувати вимоги для України на шляху до членства в НАТО. Про це пише Європейська правда з посиланням на CNN.

Перед відльотом до Філадельфії 17 червня журналісти спитали у Бадена, чи спростить він умови вступу України в НАТО. На це він відповів: «Ні. Тому що вони повинні відповідати єдиним стандартам. Тому я не збираюся робити це».

Водночас американський президент визнав, що українська армія зараз відповідає стандартам країн НАТО. Але разом із тим він висловив сумнів у тому, чи відповідає стандартам українська безпекова система загалом і чи не є вона корумпованою.

Раніше видання Axios повідомляло, що Байден підтримав пропозицію щодо того, що Україні не потрібно виконувати «план дій щодо членства» (ПДЧ) для вступу до НАТО.

Видання Politico зазначало, що усе більше держав-членів Північноатлантичного Альянсу підтримують спрощений вступ України, який передбачає відмову від ПДЧ, й це рішення можуть затвердити на саміті НАТО у Вільнюсі.

Передісторія

Президент Володимир Зеленський висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО 11-12 липня Україну варто було б запросити до Альянсу. Він пропонував, аби Україна інтегрувалась за пришвидшеною процедурою, як це відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За даними західних ЗМІ досі було відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Зі свого боку генсек НАТО Єнс Столтенберг каже, що Україна вступить у НАТО, але після завершення війни з Росією. Президент Зеленський заявив, що Україна це розуміє, але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Крім того, президент Зеленський стверджує, що не бачить сенсу брати участь у саміті НАТО у Вільнюсі, якщо там Україна не отримає конкретних сигналів щодо того, коли вона може приєднатися до Альянсу.

10 червня у Міноборони висловили думку, що на саміті у Вільнюсі Україна таки отримає алгоритм дій щодо вступу до НАТО.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *