ОСТАННІ НОВИНИ

Холери на півдні нема, але на Одещині виявили ротавірус, – санітарний лікар України

Наталя Дуляба

|

Після затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС, у південних регіонах регулярно перевіряють воду та обстежують усіх, хто скаржиться на розлади шлунково-кишкового тракту. Жодного випадку холери медики наразі не підтвердили, але в мешканців Одещини виявляють гостру кишкову інфекцію. Про це 13 червня розповів головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

«Хотів би звернути увагу на Одеську область. Ми забезпечили розширення моніторингових точок щодо питної води. Холери у морській та річковій воді зараз ми не знаходимо. Але в Одеській області ми вже кілька днів поспіль виявляємо ротавірус – це звичайна гостра кишкова інфекція, вірусна інфекція. Її можна підхопити при користуванні водоймами, ковтаючи таку воду», – сказав він.

За словами Ігоря Кузіна, по всьому річищу Дніпра зараз розгорнули близько 40 точок моніторингу води. Проби на виявлення збудника холери проводять щодня. Дотепер усі результати були негативними.

«Станом на сьогодні ситуація щодо холери є спокійною, прогнозованою і керованою. На місцях працюють епідеміологи… Але все ж таки найбільше зараз ми переймаємось саме через звичайні інфекції, що передаються через їжу і питну воду», – зауважив головний державний санітарний лікар.

Протягом минулого тижня в Одеській області з гострою кишковою інфекцією госпіталізували 181 людину. Усіх, хто тут із 1 червня потрапляє до лікарні з важким перебігом розладів шлунково-кишкового тракту, додатково обстежують на холеру. Втім наразі у таких пацієнтів підтвердили лише рота вірус.

Ігор Кузін додав, що у Херсонській, Одеській, Миколаївській областях готуються до можливого спалаху інфекційних захворювань, тому вже підготували резервні ліжка.

Напередодні у МОЗ також говорили, що у лікарнях цих трьох областей проводять ревізію, перевіряють запаси необхідних медикаментів. При нагальній потребі до роботи залучатимуть медиків з інших регіонів.

Нагадаємо, у Херсонській і Миколаївській областях заборонили купатися у водоймах та користуватися водою з криниць. Воду рекомендують вживати у пляшках, яку привозять. Для знезараження води слід використовувати спеціальні таблетки, якими, як кажуть у МОЗ, південні регіони забезпечені на кілька місяців наперед.

Не можна ловити і їсти рибу, виловлену у забруднених водоймах, а також купувати продукти на стихійних ринках.

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся таких правил:

  1. Пийте тільки бутильовану або привезену воду.
  2. Воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  3. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
  4. Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
  5. Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  6. Ретельно мийте руки з милом.
  7. Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *