ОСТАННІ НОВИНИ

Через затоплення Херсонщини спалаху інфекційних хвороб наразі нема, – МВС

Наталя Дуляба

|

Медики наразі не фіксують спалаху інфекційних хвороб, які можуть виникнути на Херсонщині й Миколаївщині через затоплення, спричинене підривом Каховської ГЕС. Про це повідомив міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

Під час засідання в Херсоні штабу з ліквідації наслідків підриву Каховської ГЕС головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін сповістив, що спалахів інфекційних хвороб на затоплених територіях немає.

«Централізована вода відповідає нормам. Щоденно проводять відбір майже 150 проб води: питної та річкової. Однак жителям постраждалих громад не радять використовувати воду із криниць, необхідно проводити знезараження питної води. Купання у водоймах суворо заборонене», – наголосив Ігор Клименко.

Зазначимо, напередодні у Міністерстві охорони здоров’я заявили, що хабами при потенційних спалахах інфекційних хвороб стануть лікарні Херсонщини, Миколаївщини та Дніпропетровщини. Тут вже проводять ревізію, подекуди розгортають додаткові ліжка, перевіряють забезпечення необхідними препаратами. Якщо бракуватиме медиків певної спеціалізації, їх планують залучити з інших областей.

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у криницях, водоймах та на поверхні ґрунту можуть опинитися хімікати, збудники інфекційних хвороб із кладовищ, вбиралень, сміттєзвалищ.  Все це може спровокувати холеру та інші інфекційні хвороби, тому всіх жителів постраждалих внаслідок затоплення територій закликають:

  • не ловити рибу у забруднених водоймах і не споживати її;
  • не збирати мертву рибу у місцях, де вона масово загинула;
  • не купувати продукти на стихійних ринках;
  • не купатися у водоймах;
  • не використовувати воду з водойм і криниць для оброби продуктів.

Щоби знизити ризик виникнення інфекційних захворювань на уражених територіях, дотримуйтеся таких правил:

  1. Пийте тільки бутильовану або привезену воду.
  2. Воду для приготування їжі і господарських потреб беріть тільки з перевірених джерел. Річка чи криниця у дворі – більше не є перевіреними джерелами води. Як і водопровід, призначений для технічних цілей.
  3. Кип’ятіть або дезінфікуйте в інший спосіб воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду. Проте пам’ятайте, що кип’ятіння не позбавляє воду хімічного забруднення!
  4. Відмовтеся від продуктів, які були підтоплені водою (навіть від консервації).
  5. Піддавайте всі продукти термічній обробці (варіння, смаження, запікання).
  6. Ретельно мийте руки з милом.
  7. Не вбирайтеся в одяг, який був забруднений під час підтоплення, без попереднього прання та дезінфекції.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *