ОСТАННІ НОВИНИ

За добу Каховське водосховище обміліло на 1 метр

Ольга Денисяка

|

Станом на ранок 8 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 13,05 м − за минулу добу водосховище обміліло на майже 1 м, рівень води продовжує падати. Про це повідомили в Укргадроенерго.

«За добу рівень води у Каховському водосховищі зменшився на понад метр. На даний час продовжуються руйнування водозливної греблі, земляної вставки між будівлею станції та шлюзом», – йдеться в повідомленні.

Укргідроенерго повідомляє, що спільно з Укренерго опрацьовують можливі сценарії з урахуванням наслідків руйнування Каховської гідроелектростанції. Зокрема, для зменшення підтоплень коригується режим роботи гідроелектростанцій та накопичується вода вище Каховської ГЕС у інших водосховищах Дніпровського каскаду.

«Укргідроенерго спільно з проєктним інститутом Укргідропроєкт опрацьовується проєкт зведення перемички (перекриття) Каховського водосховища для відновлення рівня води до проєктної позначки до підриву. Готується перелік першочергових завдань та робіт», – йдеться в повідомленні.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що станом на ранок 8 червня середній рівень підтоплення становить 5,61 метра. Під водою опинилися 600 квадратних кілометрів Херсонщини, з них 32% – правобережжя та 68% – лівий берег.

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич повідомив, що станом на 08:00 в акваторії Миколаєва вода піднялась на 97 см. В окремих найнижчих місцях укріплюють берегову лінію поблизу житлових будинків.

Що цьому передувало

Уночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховського водосховища, невдовзі воно пішло повністю під воду. У зоні затоплення опинились близько 80 населених пунктів, розпочато евакуацію.

Крім того, під час теракту у Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн нафтопродуктів, які понесло течією у Чорне море.

В «Укргідроенерго» вже заявили, що зруйнована Каховська ГЕС відновленню не підлягає. А в «Енергоатомі» наголосили, що підрив може мати негативні наслідки для ЗАЕС, адже вода з Каховського водосховища необхідна для охолодження реакторів.

Українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид і порушення законів війни.

Президент Володимир Зеленський каже, що росіяни спеціально підірвали дамбу, щоб використати це як зброю проти України. При цьому він переконаний, що після знищення критично важливого для Криму Каховського водосховища окупанти будуть змушені втікати з території анексованого півострова.

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Каховську ГЕС, за попередніми даними, підірвали бійці 205 мотострілецької бригади ЗС РФ. Таку ж думку висловили й українські партизани, втім уточнили, що йдеться саме про її 1 батальйон.

Українська розвідка каже, що російські окупанти у паніці підірвали дамбу, бажаючи таким чином ускладнити наступальні дії українських військових.

Сам Кремль все офіційно заперечує, а натомість звинувачує у підриві дамби Київ, бо нібито «українська армія не має успіхів під час наступу».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *