ОСТАННІ НОВИНИ

Цой у центрі Львова: виконавець російського року облаяв депутатку ВР

Ольга Денисяка

|

У центрі Львова вуличний музикант з Одеси виконував пісню російського виконавця Віктора Цоя. На прохання перехожої львів’янки припинити співати російською хлопець відреагував агресивною лайкою. На нього вже написали заяву в поліцію. Про це повідомила народна депутатка Наталія Піпа, яка і зробила зауваження музиканту. 

Інцидент стався 2 червня на вулиці Саксаганського, 20, що у центрі Львова. Львів’янка підійшла до хлопця з прохання припинити співати російською мовою. На це виконавець відреагував агресивно. Всю розмову він нецензурно висловлювався, заявляв, що «музика поза політикою», а «Цой – легенда року». Крім того, юнак намагався переконати жінку, що в російській мові немає нічого поганого і в Одесі всі говорять лише російською.

«Цой – легенда року, розумієш. А ти зараз береш і до*обуєшся. Ти могла б йти по якихось своїх справах, а ти до*йобуєшся до того, що я співаю пісні Цоя. Кому це заважає?…Одесу х*ярять більше, ніж Львів. В Одесі всі говорять російською», – агресивно відповів музикант на зауваження.

Львів’янка викликала на місце поліцію і написала заяву.

«Не відреагував на прохання не порушувати закон і не виконувати російсьмовних пісень! Довелося викликати поліцію і пояснювати, що співати російськомовних пісень у країні, з якою росія вже 9 рік веде війну – це неприпустимо! А окрім того це порушення Закону України, прийнятого ще у березні 2023 року. Продовження було у відділенні поліції. Заява написана», – повідомила депутатка.

Нагадаємо, нещодавно у Львові теж трапився скандал через російську музику. 7 травня у центрі Львова молодики голосно увімкнули російську музику з автомобіля Land Rover. На зауваження перехожого хлопці почали погрожувати та заявили, що музика не має бути «в зоні політичних конфліктів». На них написали заяву до поліції.

Згодом у мережі з’явилося відео з вибаченнями від головного учасника конфлікту. Також хлопці отримали повістки.

Як повідомляв Львівський портал, у 2018 році депутати ЛОР заборонили публічне використання російськомовного культурного продукту. Власне, у прийнятому рішенні мова йшла про впровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту в будь-яких формах на території Львівської області до моменту повного припинення окупації території України.

Згодом посол Канади в Україні Роман Ващук назвав це рішення Львівської облради дискримінаційним.

У січні 2019 року Львівський окружний адмінсуд скасував рішення Львівської облради щодо мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту.

У травні того ж року Львівська обласна рада прийняла рішення звернутися до Вищої ради правосуддя щодо некомпетентності суддів першої та другої інстанції у визнанні нечинним рішення «Про мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території Львівської області». Скасування мораторію на російськомовний продукт, на переконання облради, створює підґрунтя для розпалювання міжнаціональної ворожнечі, загрожує захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора та не дозволяє подолати наслідки тривалої мовної русифікації населення.

15 серпня 2019 року Верховний Суд визнав законним мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на Львівщині.

Також на початку лютого 2022 року у громадському транспорті Львівщини заборонили вмикати музику російських артистів.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *