ОСТАННІ НОВИНИ

Щоб зупинити контрнаступ РФ готує удар по ЗАЕС, – розвідка

Андрій Котенський

|

У найближчі години рашисти готують масштабну провокацію з імітації аварії на Запорізькій атомній електростанції та створення осередку радіаційної небезпеки. Про це повідомили в Головному управлінні розвідки.

За даними ГУР, росіяни готують удар безпосередньо по території ЗАЕС. Після цього буде оголошено про аварійний витік радіоактивних речовин, а в інциденті традиційно буде звинувачено Україну.

«Мета цієї провокації – спровокувати міжнародну спільноту на проведення детального розслідування під час якого буде зупинено всі бойові дії. Таким чином рашисти сподіваються отримати жадану паузу, яку використають для перегрупування окупаційного контингенту та зупинки українського контрнаступу», – йдеться у повідомленні.

Щоб максимально приховати свої дії рашисти вже зірвали заплановану на сьогодні ротацію персоналу постійної моніторингової місії МАГАТЕ.

Нагадаємо, на початку травня в одному з енергоблоків Запорізької АЕС спостерігачі МАГАТЕ виявили зброю і вибухівку. Згодо фахівці агентства заявили, що у зв’язку з постійними обстрілами ситуація довкола електростанції стає все більш непередбачуваною і потенційно небезпечною.

Передісторія

Запорізька АЕС є найбільшою атомною електростанцією в Європі. Її російські окупанти захопили ще на початку березня 2022 року. Відтоді об’єкт перебуває виключно під контролем військ РФ.

Рашисти неодноразово обстрілювати територію АЕС, виникала загроза викиду радіоактивних речовин, а в енергоблоки вони звозили свою військову техніку та боєприпаси, що було фактичним мінуванням.

Також керівництво збройних сил Росії відверто шантажувало Україну і світ підривом Запорізької АЕС, а потім – зупиненням роботи станції.

На початку жовтня 2022-го президент РФ Владімір Путін привласнив ЗАЕС. У «Енергоатомі» назвали цей указ російського диктатора «нікчемним, абсурдним та неадекватним», як решту заяв щодо станції.

Додамо, що за підрахунками «Енергоатома» станом на кінець 2022 року збитки від окупації росіянами ЗАЕС перевалили за 28 млрд грн.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *