ОСТАННІ НОВИНИ

Україна зупинила експорт електрики, щоб покривати власні потреби

Наталя Дуляба

|

Україна зупинила експорт електроенергії за кордон, аби покрити потреби своїх споживачів. Про це Львівському порталу повідомили в «Укренерго».

«Імпорт та експорт електричної енергії наразі не здійснюється. Відсутність експорту електроенергії з України пов’язана з необхідністю покрити внутрішні потреби країни у споживанні протягом всієї доби та забезпечити резерви на вечірні години максимального споживання», – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, напередодні українців знову закликали більш економно використовувати електрику у вечірні години – з 19:00 до 22:00 год. Це пов’язано зі зниженням виробництва електроенергії, адже на низці атомних- й електростанціях тривають ремонти, а російські окупанти своїми обстрілами й надалі пошкоджують розподільчі мережі у прифронтових і прикордонних регіонах України.

В «Укренерго» кажуть, що виробленої електрики наразі вистачає для покриття потреб споживачів, але для збереження балансу у вечірні години необхідно все ж таки споживати її  ощадливо, а енергоємні прилади вмикати вночі, зранку чи вдень.

«Зараз виробленої електроенергії вистачає для покриття потреб споживачів. Наявні ресурси води наразі дозволяють гідроелектростанціям працювати упродовж всієї доби, а також збільшувати свою генерацію для покриття ранкових та вечірніх піків споживання, для чого також максимально залучаються наявні в системи потужності теплових електростанцій. Втім поступово знижується водопілля, що впливатиме на роботу ГЕС. У денні години активно працюють сонячні та вітрові електростанції. Поступово виходять у ремонт енергоблоки атомних та теплових електростанцій», – кажуть енергетики.

Нагадаємо, раніше в «Укренерго» попереджали, що навесні і влітку цьогоріч в енергосистемі може бути дефіцит потужності через пошкоджене обстрілами обладнання. Втім енергетики запевняли, що вимкнення світла влітку є крайнім варіантом, а ймовірний брак потужності планують компенсувати іншими способами.

Частину львів’ян уже попередили про можливі відключення світла через реконструкцію електромереж. Перебої зі світлом подекуди у місті можуть бути до кінця вересня.

Тим часом «Львівобленерго», готуючись до прогнозованого браку потужності в енергосистемі, вже розробило нові графіки відключень світла на літо. Але наразі їх не застосовують.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *