ОСТАННІ НОВИНИ

Франція готова стати одним з гарантів безпеки для України

Ольга Денисяка

|

Франція разом зі своїми партнерами продовжує працювати над тим, як найкраще підтримати Україну в довгостроковій перспективі, в тому числі у питанні гарантій безпеки. Як повідомляє Європейська правда, про це заявили в МЗС Франції.

«Франція готова домовитися з Україною про надання гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе в довгостроковій перспективі і запобігти можливій майбутній агресії, як це підтвердили наші лідери у спільній декларації 36-го франко-британського саміту», – йдеться у заяві.

Коментар французького МЗС з’явився у відповідь на інформацію видання The Wall Street Journal про те, що ключові держави-члени НАТО попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact).

Концепція, пов’язана з подальшим членством України в НАТО, ґрунтується на основі Київського безпекового «компакту», запропонованого у вересні 2022 року робочою групою на чолі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і колишнім генеральним секретарем Альянсу Андерсом Фогом Расмуссеном.

Американський посадовець на умовах анонімності підтвердив виданню, що обговорення «ізраїльської моделі» безпеки для України ведуться, але конкретики наразі немає. Але високопосадовці в кількох європейських столицях, зокрема Парижі і Берліні, розповіли, що вони загалом згодні з планом, який передбачає «низку двосторонніх гарантій у межах багатосторонньої домовленості».

Як повідомляв Львівський портал, президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку до НАТО, а не далі чути від її держав-членів про «відчинені двері». Він пропонував, аби Україна інтегрувалась до Альянсу за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Також глава держави висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО у липні Україну мали б запросити до Альянсу. Наразі за даними західних ЗМІ відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *