ОСТАННІ НОВИНИ

В НАТО обговорюють гарантії безпеки для України за аналогією з Ізраїлем, – WSJ

Наталя Дуляба

|

Ключові держави-члени НАТО попередньо підтримали ідею надання Україні гарантій безпеки до набуття членства на основі Київського безпекового договору (Kyiv Security Compact). Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal, пише Європейська правда.

Концепція, пов’язана з подальшим членством України в НАТО, ґрунтується на основі Київського безпекового «компакту», який запропонувала у вересні 2022 року робоча група на чолі з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком і колишнім генеральним секретарем Північноатлантичного альянсу Андерсом Фогом Расмуссеном.

В інтерв’ю WSJ президент Польщі Анджей Дуда розповів, що західні союзники України підтримують безпекову угоду «в ізраїльському стилі», й «дискусії щодо цього тривають просто зараз», зокрема й під час візиту президента США Джо Байдена до Варшави, який відбувся у лютому.

За словами західних посадовців, з якими спілкувалось видання, подібна угода для України могла б вплинути на хід війни з Росією, перешкодивши намірам Владіміра Путіна затягти її в надії підірвати політичну підтримку України у США та в окремих країнах Європи.

Американський посадовець на умовах анонімності підтвердив WSJ, що обговорення «ізраїльської моделі» безпеки для України ведуться, але конкретики наразі немає.

Але високопосадовці в кількох європейських столицях, зокрема Парижі і Берліні, розповіли журналістам, що вони загалом згодні з планом, який передбачає «низку двосторонніх гарантій у межах багатосторонньої домовленості».

Крім того, представники НАТО, України та інших країн заявили виданню, що очікують побачити серед учасників договору про гарантії безпеки для Києва США, Велику Британію, Німеччину й Францію.

Як повідомляв Львівський портал, президент Володимир Зеленський неодноразово говорив, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку до НАТО, а не далі чути від її держав-членів про «відчинені двері». Він пропонував, аби Україна інтегрувалась до Альянсу за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Також глава держави висловлював думку, що на вільнюському саміті НАТО у липні Україну мали б запросити до Альянсу. Наразі за даними західних ЗМІ відомо, що всі члени НАТО схильні до того, аби не надавати Україні запрошення на вступ під час цього саміту. Втім дискусії тривають, адже члени Північноатлантичного альянсу мають різні погляди на конкретні кроки задля інтеграції України.

Нещодавно Володимир Зеленський заявив: Україна розуміє, що її не візьмуть до НАТО, допоки йде війна. Але до моменту повноцінної інтеграції в Альянс країні потрібні дієві гарантії безпеки.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *