ОСТАННІ НОВИНИ

Справу щодо махінацій керівника Держгеокадастру з землею на околиці Львова передали до суду. Оновлено

Наталя Дуляба

|

Правоохоронці скерували до суду справу щодо очільника Держгеокадастру Львівщини, якого обвинувачують у незаконній приватизації земельної ділянки на околиці Львова, на якій передбачене будівництво дороги. Про це Львівському порталу повідомили у відділі інформаційної політики Львівської обласної прокуратури.

Йдеться про заступника начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області, який у 2021 році виконував обов’язки керівника установи. На цій посаді він, як встановило слідство, незаконно передав у приватну власність земельну ділянку, яка належить державі.

Спочатку Львівський портал припустив, що мова йде про Андрія Кавецького, якого призначили керівником Держгеокадастру Львівщини ще у 2015 році. У 2017 році його звільнили, але у 2020-му він поновився на посаді через суд.

«У 2021 році обвинувачений виконував обов’язки начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області. Тоді він всупереч законодавству підписав накази про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою та його подальше затвердження і передачу земельної ділянки у приватну власність. Внаслідок чого вищезгадані землі незаконно вибули з державної власності», – кажуть прокурори.

Втім у коментарі Львівському порталу в Держгеокадастрі Львівщини запевнили, що ця справа не стосується Андрія Кавецького. Однак хто ж тоді у ній фігурує, називати не стали.

Щодо самої земельної ділянки, яку вдалося нелегально приватизувати, то вона розташована на адміністративній межі Львова. Її площа становить 2 га, а вартість оцінюють орієнтовно у 12 млн грн.

Як уточняли у ДБР, ділянка розташована на території Солонківської сільради. Землю безоплатно передали у власність підставній особі – пільговику. Але вже через десять днів після реєстрації права власності він продав ділянку ушестеро дешевше від реальної вартості родичу голови однієї з ОТГ на Львівщині.

Згодом землю планували продати, але вже за реальною ціною під будівництво дороги. Згідно з проєктною документацією, ділянку збирались використати для будівництва дороги, аби з’єднати різні частини Сихівського району Львова.

За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 365 ККУ (перевищення службових повноважень працівником правоохоронного органу). У січні цьогоріч обвинуваченого топпосадовця відсторонили від займаної посади та помістили під варту.

Зараз слідство вже завершили, а справу скерували у суд. За скоєне фігуранту загрожує від 7 до 10 років тюрми із трирічним позбавленням права обіймати визначені посади чи вести діяльність, пов’язану з землею.

Нагадаємо, що Андрія Кавецького обвинувачують в низці інших земельних махінаціях. Навесні 2022 року йому оголосили підозру у незаконній роздачі комунальної землі у Зимній Воді, що біля Львова. Ця нелегальна приватизація завдала сільраді збитків більше ніж на 113 млн грн.

Взимку цьогоріч правоохоронці викрили нові оборудки високопосадовця. Встановлено, що Андрій Кавецький незаконно роздав у приватну власність майже 3 га рекреаційних земель Сколівської і Турківської громад.

Відтак ці кримінальні провадження кваліфікували також за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 та 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем);
  • 3 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень);
  • ч. 2 ст. 367 (службова недбалість).

Додамо також, що ще у 2019 році керівництво Держгеокадастру Львівщини запідозрили у відчуженні понад 26 га землі. Одним із головних фігурантів справи був саме Андрій Кавецький.

У 2021 року депутати Львівської облради вимагали звільнити з начальника Головного управління Держгеокадастру у Львівській області Андрія Кавецького через зловживання із передачею земель територіальним громадам під час реформи децентралізації.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *