ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові провели рекордну кількість пересадок органів

Наталя Дуляба

|

Лише за одну ніч у Першому медоб’єднанні Львова провели чотири операції з трансплантації органів. Це вперше в одній лікарні зробили стільки пересадок за такий час. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі мерії.

Протягом однієї ночі у лікарні святого Пантелеймона провели трансплантацію підшлункової залози та нирки, легень, серця і печінки.

Підшлункову залозу і нирки пересадили 33-річній Олені Ткачук із Рівненщини. З п’яти років хворіла на цукровий діабет – підшлункова не виробляла інсулін. Після народження дитини жінці відмовили ще й нирки.

Шість годин поспіль пацієнтці пересаджували підшлункову залозу. Цю операцію вважають однією з найскладніших у світі. Львівським медикам допомагали хірурги київської клініки «Феофанія».

Ще за дві години Олені Ткачук пересадили нирку. Всі органи запрацювали просто на операційному столі.

Підтримати дружину із фронту приїхав чоловік. Нині лікарі задоволені перебігом післяопераційного періоду у Олени. Вона уже впевнено ходить, сама їсть, пробує навіть робити розминку.

Жінка радіє, що нарешті може жити без уколів інсуліну та процедур гемодіалізу. Мріє більше часу проводити з чоловіком та 11-річною донечкою, а ще вийти на роботу, яку колись змушена була покинути через хворобу.

Шанс на друге життя Олена та ще троє українців отримали завдяки важкому рішенню родини чоловіка, який помер через інсульт. Йому було 42 роки.

Легені пересадили чоловікові з Донеччини, який мав кістозну гіпоплазію обох легень. Три роки він жив на кисневій підтримці.

Печінку трансплантували 43-річному жителю Закарпаття. Його власний орган вбив цироз. Останні місяці чоловік балансував між життям та смертю. Він пережив сім внутрішніх кровотеч, хоча за статистикою вже після третьої людина не виживає.

Серце пересадили 48-річному львів’янину, власний орган якого не міг перекачувати кров. На таку операцію чоловік чекав рік.

«Дякуємо всім нашим медичним бригадам усіх наших центрів та відділень, що брали участь у цій мультиорганній трансплантації. Також дякуємо нашим київським колегам та Міністерству охорони здоров’я, а також Центру транспланткоординації за постійну підтримку українських трансплантологів. Впровадження нових типів пересадок органів – великий поступ для усієї нашої медичної галузі. Уже третій рік поспіль наші трансплантологи їздять Україною та діляться досвідом з колегами. Адже у всіх нас одна ціль: рятувати українців в Україні», – підсумовують у Першому медоб’єднанні Львова.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *