ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський теж вважає, що Україна отримає F-16 після контрнаступу

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський висловив упевненість, що Україна отримає сучасні винищувачі F-16 від західних партнерів після свого контрнаступу. Про це він сказав під час пресконференції із президентом Фінляндії Саулі Нііністьо у Гельсінкі 3 травня.

«Чому я впевнений, що у нас будуть літаки? Тому що скоро у нас будуть наступальні дії. І після них, я впевнений, нам дадуть літаки. Хотілося б, аби все було навпаки, нам тоді було б легше. Але є як є, і ми за все вдячні», – зауважив Зеленський.

Глава держави пояснив свою впевненість так: за 14 місяців повномасштабного російського вторгнення Україна на полі бою доводить свою спроможність боротися з окупантами. І потужні види озброєння від партнерів отримувала після того, як демонструвала успіхи.

«Я багато разів казав, що нам дуже потрібні літаки. Я впевнений, що вони у нас будуть. Але так іде ця війна, що ми маємо довести це на полі бою. Спочатку ми йдемо вперед, показуємо, що за три дні нас не можна захопити, потім нам дають якусь зброю. Після цього ми знову ідемо вперед, просимо далекобійну артилерію, відбувається по-різному, у нас знов є складний успіх, але тим не менше після цього нам дають відповідну зброю», – відзначив Володимир Зеленський.

Нагадаємо, напередодні 2 травня міністр закордонних справ Дмитро Кулеба теж заявив, що рішення про надання Україні сучасних винищувачів F-16 буде пов’язане безпосередньо з результатами контрнаступу. Він першим публічно висловив таку думку.

У США наразі відкидають можливість передачі Україні F-16. Хоча сама компанія-виробник вже заявила, що надасть винищувачі тим країнам, які віддадуть свої літаки Україні.

У середині березня стало відомо, що в США група сенаторів від обох партій тисне на Пентагон щодо передачі Україні F-16.

Тим часом у Штатах високо оцінили навички українських пілотів, які проходили тестування на можливість перенавчання для роботи на F-16.

Разом із тим наприкінці березня генсек НАТО Єнс Столтенберг не виключив, що союзники таки зважаться надати Україні західні винищувачі, можливо, навіть F-16.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *