ОСТАННІ НОВИНИ

Росіяни в Бахмуті використовують смартфони із застосунком, де є координати ЗСУ, - Сирський

Ольга Денисяка

|

Командири російських штурмових груп у Бахмуті використовують смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням AlpineQuest GPS, повідомив в інтерв’ю агентству Інтерфакс Україна командувач Східного угруповання ЗСУ генерал Олександр Сирський.

«Командири штурмових груп використовують смартфони зі спеціальним програмним забезпеченням AlpineQuest GPS, в якому нанесені координати позицій наших вогневих засобів, об’єкти атаки, маршрути висування до них, а також завдання сусідніх підрозділів», – сказав Сирський.

За його словами, у кожній російській бригаді на основі мотострілецьких рот, посилених танками, вогнеметними, мінометними та протитанковими підрозділами, сформовано окремі штурмові загони «Шторм», призначені для відновлення втрачених позицій.

«Для створення сприятливих умов для ведення штурмових дій противник активно застосовує танкові та артилерійські підрозділи (у тому числі із закритих вогневих позицій), завдає потужного вогневого ураження нашим військам, руйнує позиції, після чого переходять в атаку штурмові підрозділи. Під час штурмових дій обов’язково застосовується БПЛА, завдяки чому противник здійснює коригування вогню артилерії, а командир групи має можливість ефективно керувати підлеглим особовим складом», – сказав Сирський.

У міських умовах, зазначив він, противник застосовує тривалі артилерійські обстріли для вогневого впливу на об’єкт атаки. «Безпосередньо об’єкт атаки штурмує група чисельністю до 10 осіб зі стрілецькою зброєю. Бойова техніка застосовується вкрай рідко. Зазвичай проводить наступ у три-чотири “хвилі”. Втрати штурмової групи оперативно поповнюються евакуаційною групою з розподільчих пунктів», – сказав генерал.

Передісторія

Інтенсивні бойові дії у Бахмуті тривають вже дев’ять місяців поспіль. Наприкінці березня Генштаб заявив, що потенціал окупантів на Бахмутському напрямку потроху падає, але рашисти натомість почали наступати на Авдіївку і Мар’їнку. Незважаючи на це, ситуація у Бахмуті досі є надскладною, місто є одним із епіцентрів найінтенсивніших бойових дій.

На початку квітня командувач Сухопутних військ Олександр Сирський відзначив, що в Бахмуті росіяни перейшли до тактики випаленої землі, яку активно застосовували у Сирії. Незважаючи на перетворення міста у руїни, Україна все ще контролює ситуацію.

При цьому генерал-полковник Сирський вважає, що ЗСУ рано чи пізно скористаються тим, що ворог видихається саме на цій ділянці фронту.

У Міноборони кажуть, що саме завдяки сирійській тактиці рашистам вдається, хоч і повільно, але все ж таки просуватись у Бахмуті. Це відбувається тому, що українським військовим стає практично неможливо тримати оборонні позиції на території, де практично зруйновані всі будівлі.

Президент Володимир Зеленський каже, що рішення про відхід Сил оборони з Бахмута може бути ухвалено лише при загрозі великих втрат особового складу. Втім це тоді створить сприятливі умови для наступу російських окупантів на Краматорськ та Слов’янськ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *