Ще двох депутатів від ОПЗЖ викрили на колабораціонізмі

Наталя Дуляба

|

У Харківській і Херсонській областях спецслужби викрили двох депутатів від партії ОПЗЖ на роботі на російських окупантів. Про це Львівському порталу повідомили у Службі безпеки України.

На Харківщині затримано депутатку Великобурлуцької селищної ради від уже забороненої в Україні партії ОПЗЖ.

Встановлено, що після захоплення Куп’янського району вона добровільно пішла на співпрацю з ворогом і згодом приєдналась до місцевої окупаційної адміністрації. Там її призначили помічницею місцевого гауляйтера.

«На цій «посаді» колаборантка допомагала йому запроваджувати кремлівський режим на захопленій території. Для цього організовувала загальні збори місцевих жителів, під час яких людей агітували підтримати загарбників та приєднуватись до їхніх лав», – кажуть спецслужби.

Тим часом ще одним колаборанта від ОПЗЖ Херсонській області був депутат однієї з районних рад. Його затримали ще в листопаді 2022 року, тепер обвинувальний акт скерували до суду.

За даними слідства, під час окупації частини регіону зловмисник погодився стати так званим оперуповноваженим відділення із боротьби з економічними злочинами у складі окупаційного «ГУ МВС Херсонської області».

У новому статусі депутат змушував місцевих підприємців сплачувати податки в бюджет РФ, а при відмові погрожував ув’язненням.

В обох випадках кримінальні провадження вели за ст. 111-1 (колабораційна діяльність) та за 111-2 (пособництво державі-агресору) ККУ.

Нагадаємо, що викриття депутатів від проросійської партії ОПЗЖ на колабораціонізмі є далеко непоодинокими. Наприклад, під час окупації Херсонщини депутат від цієї політсили пішов у так зване «МВС» рашистів.

На Запоріжжі ексголова Пологівської районної ради Запорізької області Сергій Калашник, який входив до забороненої партії ОПЗЖ, став очільником окупаційної адміністрації і передав рашистам тамтешні заводи харчової та хімічної промисловості.

На Донеччині депутат Сіверської міської ради від ОПЗЖ працював на російську розвідку і «зливав» дані про розміщення Сил оборони України.

Навіть на Львівщині судять одіозну ексочільницю обласного осередку ОПЗЖ Інну Іваночко, яка активно поширювала російські наративи, намагалась дестабілізувати суспільно-політичних настрої в регіоні та виступала за зміну влади в Україні.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *