ОСТАННІ НОВИНИ

Сейм Литви ухвалив резолюцію про запрошення України до НАТО

Ольга Денисяка

|

Сейм Литви 6 квітня одноголосно ухвалив резолюцію, яка містить плани Литви щодо саміту НАТО у Вільнюсі, який відбудеться в липні. Зокрема, там є прагнення країни офіційно запросити Україну до НАТО. Про це повідомляє hromadske.

У резолюції йдеться про те, що Україну потрібно запросити вступити до НАТО на саміті, а ось підписати протоколи про приєднання та розпочати процес ратифікації — «тільки-но дозволять умови». Документ передбачає, що такий крок буде стратегічним рішенням НАТО щодо прагнення миру в Україні та Європі.

«Ми проти сірих зон безпеки, ми хочемо спростувати тезу про те, що росія має право накласти вето на членство України. Ми думаємо, що Україна зробить свій внесок у нашу безпеку, зробить НАТО сильнішим», — сказав голова парламентського комітету із закордонних справ Жигімантас Павільйоніс під час презентації проєкту резолюції.

Також документ містить й інші прагнення Литви. Серед них — посилення оборони в Балтійському регіоні та в усій східній частині НАТО, збільшення кількості постійно дислокованих у Литві сухопутних сил союзників, а також посилення протиповітряної та протиракетної оборони НАТО, зокрема в Литві.

Саміт НАТО відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі. Очікується, що там буде близько 40 делегацій із країн НАТО та партнерів Альянсу.

Напередодні заступник глави Офісу президента України Андрій Сибіга казав, що на саміті НАТО, який відбудеться в липні, Україна хоче отримати результати.

«Нам не потрібна просто декларація про політику відчинених дверей. Ми хочемо отримати щось із конкретними гарантіями. Я маю на увазі надійні гарантії, а не запевнення, не домовленості, безпекові заходи. І ми очікуємо, що отримаємо відповідь на наше офіційне прохання щодо вступу до НАТО», — сказав Сибіга.

А втім, видання The Financial Times із посиланням на неназваних дипломатів писало, що НАТО хоче збільшити фінансову допомогу Україні, щоб Київ менше дратувався через небажання Альянсу говорити про приєднання України. Один із дипломатів розповів, що в НАТО поки що не розглядають заявку України на вступ: «Цей лист-заявка лежить на столі, і ми просто ігноруємо його».

«Ми не зможемо запропонувати їм членство найближчим часом. Але ми можемо говорити про тісніші відносини між НАТО та Україною. Проте ми маємо великий дефіцит фінансування для цього, і нам потрібно вкладати в це значні кошти», — сказав інший дипломат.

Однак президент України Володимир Зеленський наголошує: Україна не піде на компроміси в питанні членства в НАТО. «Я хотів би сказати і передати всім нашим партнерам, які постійно шукають компроміси для України на шляху до НАТО, що і в цьому питанні Україна буде безкомпромісною», — наголосив український президент.

Передісторія

30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів.

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

Натисніть на зображення для збільшення

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Нещодавно президент сказав, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – на початку 2023 року «за» висловились 86% українців.

Підтримка громадськості вступу України до НАТО безпрецедентно виросла з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Інфографіка: Слово і діло

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *