ОСТАННІ НОВИНИ

Кулеба розповів, про що говорили на Комісії Україна-НАТО

Андрій Котенський

|

Комісія Україна-НАТО у Брюсселі обговорила подальшу військову підтримку Києва, а також перспективи членства в Альянсі. Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба на брифінгу після засідання, пише Європейська правда.

За його словами, сьогодні вдалося розблокувати основний базовий формат взаємодії на високому політичному рівні, і є бажання провести таке засідання за участі президента України під час саміту у Вільнюсі.

«Абсолютно немає ніякої втоми, сьогодні лунали дуже чіткі не лише слова підтримки, але й оголошення нових зобов’язань. Нідерланди, наприклад, оголосили, що передають декілька десятків мільйонів євро до фонду НАТО, з якого фінансуються проєкти для України», – сказав він.

Кулеба розповів, що на зустрічі висловив позицію України з приводу аргументу про те, що членство не на часі, натомість на часі максимальне зміцнення підтримки Києва.

«Ми мали відверту розмову, в буквальному сенсі сказали все, що думаємо. Тепер союзники мають між собою це обговорити і нарешті вийти на чіткий результат, який буде досягнутий на саміті у Вільнюсі. Мій меседж був такий: Вільнюс-2023 – це нагода виправити помилки Бухаресту 2008 року», – додав він.

Нагадаємо, Кулеба після засідання також заявив, що питання надання Україні Плану дій членства в НАТО більше не стоїть на порядку денному.

У вівторок 4 квітня, відбулось перше засідання Комісії Україна-НАТО з 2017 року, коли був ухвалений освітній закон, проти якого виступає Будапешт.

Як відомо, 30 вересня 2022 року президент Володимир Зеленський спільно з очільником Верховної Ради Русланом Стефанчуком та прем’єром Денисом Шмигалем підписали заявку України на пришвидшений вступ до НАТО.

Того ж дня генсек НАТО Єнс Столтенберг вкотре підтвердив політику «відкритих дверей» Північноатлантичного альянсу, втім наголосив, що рішення про вступ України мають прийняти одноголосно всі 30 держав-членів (+Фінляндія).

Офіційно свою підтримку Україні висловили щонайменше 9 країн-членів НАТО: Польща, Литва, Латвія, Естонія, Чехія, Словаччина, Румунія, Чорногорія й Північна Македонія. Також неофіційно вступ України до НАТО підтримала Канада, дещо обережну позицію, але все одно схвальну, мали й США.

На початку листопада 2022-го президент Володимир Зеленський заявив, що Україна почала працювати з членами НАТО щодо вступу до Альянсу.

Нещодавно президент сказав, що Україна хотіла б бачити «кроки вперед» у напрямку НАТО, а не далі чути від держав-членів Альянсу про «відчинені двері». Володимир Зеленський пропонує, аби Україна інтегрувалась до НАТО за пришвидшеною процедурою, як відбувається зі Швецією й Фінляндією.

Північноатлантичний альянс готовий бачити Україну у своїх лавах, але умовою є її перемога у розв’язаній Росією війні.

За останніми соціологічними дослідженнями, підтримка вступу України до НАТО сягнула рекорду – весною 2023 року «за» висловились 87.5% українців.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *