ОСТАННІ НОВИНИ

Суд відмовив УПЦ МП у забезпеченні позову до Лаври

Анастасія Диняк

|

Господарський суд Києва відмовив у забезпеченні позову представників Києво-Печерської лаври УПЦ МП до Національного заповідника «Києво-Печерська лавра». Вони прагнули доводити, що договір є чинним, а в УПЦ МП немає причин для виїзду. Про це йдеться в ухвалі суду.

Так, намісник Лаври митрополит Павло (Лебідь) заявляв, що духівництво УПЦ МП не покине територію Києво-Печерської лаври, доки не буде рішення суду.

«Суд відмовив у забезпеченні позову по справі №910/4552/23 від УПЦ до Національного заповідника “Києво-Печерська лавра” про визнання недійсним правочину щодо односторонньої відмови договору, застосування наслідків недійсності розірвання Договору № 2 від 19 липня 2013 року про безоплатне користування релігійною організацією культовими будівлями та іншим майном, що є державною власністю», – йдеться в ухвалі.

Як відомо, УПЦ Московського патріархату має залишити Києво-Печерську лавру до 29 березня 2023 року.

Із 21 березня 2023 року попам Московського патріархату заборонили вхід до мощів Києво-Печерської лаври.

23 березня Московський патріархат пообіцяв захищати «свою» Києво-Печерську лавру.

30 березня комісія Мінкульту, яка має провести інвентаризацію в Києво-Печерській лаврі, не потрапила у перше приміщення, бо воно виявилось закритим. Згодом правоохоронці зупинили автомобіль, яким намагалися вивезти ікону з Києво-Печерської лаври.

Мінкульт також звернувся до поліції через те, що комісію з приймання-передачі державного майна національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не впустили туди.

З чого все почалося?

2 грудня 2022 року Україна запровадила санкції проти Московського патріархату, через системну антиукраїнську діяльність УПЦ МП в Україні та пропагування так званого «рускава міра». Правоохоронцями було відкрито низку кримінальних проваджень.

Конституційний суд України також визнав конституційним закон «Про свободу совісті та релігійні організації», який передбачає обов’язкову згадку в назві УПЦ Московського патріархату приналежності до Російської православної церкви (РПЦ).

Кому належить Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра належить державі і українському народу, а не російській православній церкві (УПЦ МП). Найдревніший її монастир Києво-Печерської лаври заснований за київського князя із династії Рюриковичів Ярослава Мудрого ще в 1051 році. У середньовіччі храм був оплотом православ’я Русі – України, а не Московії (Росії).

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор та Трапезну церкву Києво-Печерської Лаври офіційно повернули у державне користування. Як відомо із 2016 року собор та церква були передані у почасове безоплатне користування Української Православної Церкви Московського патріархату, однак термін договору сплинув 31 грудня 2022 року. З цього приводу створили комісію, яка з 2 січня 2023 року займалася інвентаризацією майна, а також складанням акту технічного огляду двох будівель.

За підсумками роботи комісії був підписаний відповідний Акт про повернення будівель зі сторони УПЦ МП. Цікаво, що на останнє засідання комісії не з’явився митрополит Московського патріархату Павло, який мав підписати Акт про повернення. Утім його демарш законних дій комісії не є перешкодою для повернення державного майна.

Цікаво, що напередодні Нового року 78% українців висловились, що час вже розібратися із діяльністю московського патріархату в Україні.

Окрім того Московський патріархат планують виселити із Почаївської лаври на Тернопільщині.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *