ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині знесли ще один радянський пам’ятник

Наталя Дуляба

|

У селі Синьків Червоноградського району демонтували пам’ятник радянській армії. Про це Львівському порталу повідомили в громадській ініціативі «Декомунізація Львівщини».

Село Синьків розташоване фактично на межі з Волинню. Тут досі стояв пам’ятник радянській армії. На ньому вирізьблені образи воїнів та вказані дати «1941 – 1945», які влада СРСР називала «Великою вітчизняною війною». У радянській пропаганді фактично не існувало такого поняття як Друга світова війна, яка тривала з 1939 по 1945 роки.

Тепер цей постамент у Синькові знесли. З відповідною ініціативою виступила сама громада, а місцева влада прийняла необхідні для цього рішення.

Зазначимо, загалом на Львівщині досі стоять майже дві сотні радянських пам’ятників, стел і пам’ятних таблиць, які ще не декомунізували. У Львівській обласній військовій адміністрації зараз знову працює робоча група, яка вирішує подальшу долю таких об’єктів.

Попередньо відомо, що пам’ятники, монументи й інші скульптури планують демонтувати та зробити музейними експонатами до кінця 2023 року.

Щодо братських могил солдатів радянської армії, де справді є захоронення, триває обговорення. До прикладу, громада на Червоноградщині вже вирішила знести монумент, зведений у 1969 році, а останки військових під ним перепоховати.

Нагадаємо, протягом останнього місяця на Львівщині знесли вже п’ять пам’ятників радянській армії: на трасі біля Старого Села, у селах Сулятичі та Зарічне, у селі Попівці Золочівського району, а також у Меденичах.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *