ОСТАННІ НОВИНИ

Після 15 лютого наступу росіян можна очікувати у будь-який час, – очільник Луганщини

Наталя Дуляба

|

Голова Луганської ОВА вважає, що російські окупанти можуть розпочати новий великий наступ на Донбасі у будь-який момент після 15 лютого. Про це він сказав в ефірі телеканалу Belsat.

«В принципі після 15 лютого можна очікувати (наступ росіян – ред.) в будь-який час», – зауважив Сергій Гайдай.

Він розповів, що вже завершується двомісячне навчання мобілізованих росіян, тож потрібно щонайменше 10 днів, аби завезти їх із РФ і Білорусі на територію окупованих Луганської і Донецької областей, сформувати там підрозділи.

За словами Гайдая, у Луганській і Донецькій областях фіксують дедалі більше техніки, яку росіяни «частково ховають десь у лісопосадках, частково закопують, а також більше будують укріплень, звідки спробують здійснити свій наступ».

Крім того, окупанти підвозять боєприпаси, але витрачають їх уже значно економніше. Це, на думку голови Луганської ОВА, теж свідчить про те, що росіяни готуються до повномасштабного наступу.

Нагадаємо, західні ЗМІ стверджують, що Київ отримав «дуже надійні дані розвідки» про намір Росії розпочати новий наступ протягом найближчих 10 днів. Він може стартувати я в районах Кремінної і Лимана Луганської області, де ворог вже кілька тижнів концентрує великі сили.

Міністр оборони Олексій Резніков вважає, що до річниці вторгнення РФ може почати новий наступ з Донбасу або з півдня України.

У Генштабі кажуть, що Росія активно веде розвідку і готується до наступу, однак про його можливі напрямки не уточняють. Ознак формування ворожих підрозділів на території Білорусі немає.

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) кажуть, що великий наступ росіян навряд чи буде спрямований на Запоріжжя, адже вже зараз війська РФ готуються до потужних атак на захід Луганської області – на Бахмут. А вести кілька великих наступальних операцій РФ не спроможна.

Водночас експерти ІSW  припускають, що великий наступ російських військ, яким Путін наказав захопити весь Донбас до березня, не буде успішним і завершиться до квітня.

Президент Володимир Зеленський стверджував, що Росія почала свій новий наступ у січні і веде його саме на Донбасі. Водночас він каже, що іншого варіанту ніж захиститись і перемогти, в України немає.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *