ОСТАННІ НОВИНИ

Колишня УПЦ МП подасть до суду через закон про її перейменування

Олена Карп'юк

|

Колишня Українська православна церква Московського патріархату має намір звернутись до Конституційного суду щодо закону стосовно її перейменування із зазначенням належності до Росії. Про це голова юридичного відділу колишньої УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов заявив в інтерв’ю Інформаційно-просвітницькому відділу церкви, пише Уніан.

 

«Ми маємо намір захищати свої права усіма законними способами. Нами було надіслано звернення до президента України, аби застосувати право вето, але, як ми бачимо, він таким правом не скористався. Окрім, цього, оскільки є порушення конституційних норм і принципів, ми ініціюємо звернення до Конституційного суду», – сказав Бахов.

Він вважає, що колишня УПЦ МП «є великим конкурентом» для нової Православної церкви України.

«До прикладу, після об’єднання УПЦ КП та УАПЦ загальна кількість парафій складає близько 7000, із яких реальних, а не на папері – 4000, а парафії УПЦ – більше 12 000. Думаю, це робиться для того, щоб послабити позиції УПЦ та змусити її духовенство та вірних переходити до Православної церкви України. Як ми бачимо, релігійний плюралізм, який активно проповідується чиновниками із Мінкультури, під загрозою. Фактично цим законом створюються усі передумови для релігійної ворожнечі в державі», – заявив Олександр Бахов.

Він стверджує, що закон щодо перейменування колишньої УПЦ МП порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України.

Нагадаємо, 20 грудня Верховна Рада ухвалила закон, який дасть змогу перейменувати УПЦ МП із зазначенням її належності до Росії. Законом встановлюється, що релігійна організація, яка безпосередньо або як складова частина іншої релігійної організації є частиною релігійної організації, керівний центр якої знаходиться за межами України в державі, яка визнана такою, що здійснила воєнну агресію проти України та тимчасово окупувала територію України, зобов’язана у своїй повній назві, зазначеній її у статуті, відображати приналежність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації з можливим додаванням слів «в Україні» та/або позначення свого місця в структурі іноземної релігійної організації.

Такі зміни релігійні організації мають внести до своїх статутів протягом 4 місяців, громади – протягом 9. Також церква, підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.

Президент Петро Порошенко підписав цей закон 22 грудня.

Як повідомляв Львівський портал, нещодавно колишня УПЦ МП назвала сама себе, а не  визнану Вселенським патріархатом Православну церкву України, «істинною церквою Христовою в Україні».

А до Православної церкви України на Львівщині перейшли вже чотири парафії УПЦ МП.

Додамо також, що 15 грудня Об’єднавчий собор обрав главу Української помісної православної церкви. Ним став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *