ОСТАННІ НОВИНИ

В яких регіонах України виявили найбільше порушень з електропостачанням

Наталя Дуляба

|

Під час перевірок операторів системи розподілу електроенергії в Україні виявили майже дві сотні порушень. Найбільше їх зафіксували на Волині, Київщині, Тернопільщині, Полтавщині й Чернігівщині. Про це йшлося під час наради в уряді, повідомляє пресслужба Кабміну.

Під час наради 20 грудня члени Антикризового енергетичного штабу щодо сталої роботи енергетичних об’єктів обговорили забезпечення справедливої і рівномірної черговості знеструмлень між споживачами.

Так, Міненерго спільно з Державною інспекцією з енергетичного нагляду, НКРЕКП та правоохоронцями провели позапланові перевірки операторів системи розподілу (ОСР) в усіх областях України.

За інформацією Держенергонагляду, лідерами за кількістю виявлених порушень є ПрАТ «Волиньобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські регіональні електромережі», АТ «Полтаваобленерго», ПрАТ «ДТЕК Київські електромережі», ВАТ «Тернопільобленерго» та ВАТ «Чернігівобленерго».

На операторів склали відповідні акти. Усунути всі порушення вони мають до 31 грудня, якщо цього не станеться, то підприємства притягнуть до відповідальності.

Водночас найменше порушень зафіксували в АТ «Прикарпаттяобленерго», АТ «Харківобленерго» та ПрАТ «Кіровоградобленерго».

Загалом за підсумками першого етапу перевірок Держенергонагляд виявив 193 порушення. Найпоширеніші з них:

  •    порушення тривалості перерв між графіками відключення споживачів від електроенергії;
  •   застосування стабілізаційних графіків, непередбачених чинним законодавством;
  •   відсутність у графіках планових відключень об’єктів, що не входять до переліку критичної інфраструктури;
  •   недотримання тривалості відключення;
  •    відсутність погодженого з органами місцевого самоврядування списку підприємств, які входять до переліку критичної інфраструктури.

Зі свого боку прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що перевірки операторів електропостачання мають відбуватися під час воєнного стану регулярно.

«Усі ми розуміємо, що нерівномірність у відключеннях світла є. Одні будинки можуть бути без світла по вісім, десять і більше годин, тоді як інші, інколи навіть навпроти, по вісім-десять годин зі світлом. Це питання справедливості для людей. Тому робота таких груп із перевірки має бути постійною», – сказав він.

Зауважимо, Денис Шмигаль напередодні попередив українців про можливі нові масовані обстріли окупантів, адже Росії важливо залишити Україну на Різдво та Новий рік у темряві.

Нагадаємо, у Міненерго попереджали, що керівники обленерго нестимуть персональну відповідальність за несправедливі графіки вимкнень або ж неналежну комунікацію з населенням. Станом на початок грудня Львів лідирував за кількістю скарг споживачів.

В«Укренерго» нещодавно заявили, що потужності в енергосистемі бракуватиме протягом усієї зими. Дещо раніше енергетики констатували, що вже після шести із дев’яти масованих атак РФ в Україні практично не залишилось неушкоджених ТЕС і ГЕС.

Енергетики кажуть, що через значні пошкодження світло українцям вимикатимуть щонайменше до кінця березня. Уряд анонсував подачу електрики за пріоритетністю. Що це означає, читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *