ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський – Радбезу ООН: Настав час підтримати українську формулу миру

Наталя Дуляба

|

Президент України Володимир Зеленський виступив на терміновому засіданні Радбезу ООН після масованого ракетного обстрілу РФ і закликав засудити російський терор, підтримати українську формулу миру.

«Пані та панове! Серед вас – представники держави, яка нічого не пропонує світу, окрім терору, дестабілізації й дезінформації. Будь-які російські формули не передбачають нічого іншого. І саме тому я наголошую ще раз: настав час підтримати українську формулу миру! У світі не має залишитися жодної можливості для терору!», – сказав Володимир Зеленський.

Він закликав міжнародних партнерів ще більше посилити українську протиповітряну оборону для захисту від російських ракет. Глава держави відзначив, що Україні потрібно більше сучасних систем ППО і ПРО, та подякував усім, хто вже допомагає у цій сфері.

Разом із тим президент України закликав засудити дії РФ й припинити її спроби перетворити Радбез ООН на власний майданчик риторики.

«Я закликаю вас до конкретних кроків на захист людяності й життя! Росія давно намагається перетворити Радбез ООН на майданчик для риторики. Але ж Радбез створювався як найпотужніший у світі майданчик для рішень і дій. Ось це ми з вами й можемо продемонструвати.

Радбез має дати чітку оцінку вчинкам держави-терориста відповідно до 7 розділу Статуту ООН. Україна пропонує, щоб Радбез ухвалив резолюцію про засудження будь-яких форм енергетичного терору. Побачимо, чи зможе хтось у світі разом із Росією сказати, що терор проти цивільних людей – це нібито добре», – наголосив Володимир Зеленський.

Глава держави запросив експертну місію ООН на українські об’єкти критичної інфраструктури, аби провести належну оцінку пошкоджень і руйнувань, завданих атаками Росії. Також таким чином вдасться зафіксувати на міжнародному рівні, що це були удари саме по тій інфраструктурі, яка забезпечує життя десятків мільйонів людей.

Наостанок Володимир Зеленський закликав відновити справедливість всередині самих структур ООН. Він підкреслив, що РФ як держава-терорист не повинна брати участі в будь-яких голосуваннях щодо питань її ж агресії, її терору.

«Це глухий кут, коли той, хто спричинив війну, коли той, хто відповідальний за терор, блокує будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат. Це нонсенс, що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну. Треба вивести світ із цього глухого кута. Це абсолютно можливо. Світ не має бути заручником одного міжнародного терориста», – резюмував президент України.

Нагадаємо, 23 листопада російські окупанти здійснили чергову масовану атаку по Україні. Вони випустили по Україні сім десятків ракет, 51 із них збила ППО.

Були влучання в об’єкти енергетики, тому у всіх областях ввели екстрені знеструмлення. Без світла залишились всі українські АЕС, а також більшість тепло- та гідроелектростанцій.

Відомо, що внаслідок цього масованого ракетного обстрілу РФ загинули шестеро людей, ще 36 дістали поранення.

Через чергову масовану атаку Росії президент України Володимир Зеленський став вимагати скликання екстреного засідання Радбезу ООН.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *