ОСТАННІ НОВИНИ

«Зернова угода» залишається чинною попри заяви Росії, – ООН

Наталя Дуляба

|

Організація Об’єднаних Націй не вважає, що призупинення Росією участі в «зерновій угоді» означає втрату нею чинності, й інспектори ООН продовжать перевірку суден, що транспортують збіжжя з українських портів. Про це заявив заступник генерального секретаря Організації з гуманітарних питань Мартін Гриффітс, пише Європейська правда.

«Ми твердо дотримуємося думки, що Чорноморська зернова ініціатива залишається в силі, незважаючи на призупинення участі в ній Росії», – наголосив він.

«Росія не припинила дію “зернової угоди” і не вийшла з неї. Вони заявили, що призупинили участь у ній на невизначений термін. І, як результат цього, ми продовжуємо через цю ініціативу направляти судна, які рухаються (з України); разом із Туреччиною, де це можливо, і з Україною – перевіряти ці судна», – додав Гриффітс.

Водночас заступник генсека ООН додав, що Організація як посередник продовжує взаємодіяти з російською стороною, щоб вирішити порушені нею питання. «Чим швидше ми можемо повністю відновити участь Росії, тим краще», – зазначив він.

Раніше постійний представник Росії при ООН Васілій Нєбєнзя заявив, що Москва не буде визнавати домовленості щодо експорту зерна з України без своєї участі.

Як повідомляв Львівський портал, 29 жовтня Росія заявила, що зупиняє участь у реалізації «зернової угоди» нібито через «теракт» у Севастопольській бухті. У Міноборони РФ заявили, що ціллю атаки у Севастопольській бухті стали кораблі Чорноморського флоту, які нібито були задіяні у забезпеченні безпеки зернового коридору.

Втім «зернова угода» може працювати навіть без участі російської сторони, якщо на це буде воля президента Туреччини Ердогана. Реалізація цього сценарію вже розпочалася. 31 жовтня з українських портів вийшли 12 суден із зерном та іншою агропродукцією.

Зауважимо, що дія «зернової угоди» повинна була завершитись у листопаді, і Росія погрожувала вийти з неї, якщо не будуть виконані її вимоги. Останнім часом через дії РФ біля Босфору застрягли близько півтори сотні суден.

Станом на початок жовтня, тобто за два місяці дії «зернової угоди», Україна змогла експортувати 5,5 млн тонн своєї агропродукції в Європу, Азію та Африку.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *