ОСТАННІ НОВИНИ

Литва заборонила в’їзд патріарху кірілу

Наталя Дуляба

|

Литва заборонила в’їзд на свою територію патріарху російської православної церкви кірілу через його підтримку рф, яка продовжує вторгнення в Україну. Він не зможе відвідати країну до 23 червня 2027 року. Про це пише Суспільне з посиланням на видання BNS.

За даними Міністерстві внутрішніх справ Литви, патріарха кіріла внесли до списку небажаних осіб ще 23 червня, втім досі публічно про це не повідомляли. Рішення ухвалили після врахування пропозиції Міністерства закордонних справ.

Як пояснюють у литовському МВС, священнослужителя включили до списку нев’їзних через те, що він «заперечує територіальну цілісність і суверенітет України, виправдовує та підтримує агресивні дії росії, які грубо порушують норми та принципи міжнародного права».

«Патріарх кирило, близький соратник володимира путіна, є одним із найактивніших прихильників війни проти України, який неодноразово публічно позитивно висловлювався про російську агресію. В російських пропагандистських ЗМІ він відкрито називає народ України “учасниками нацистського режиму”, який має бути депортований або знищений. 27 лютого 2022 року патріарх кирил благословив російських воїнів, які беруть участь у війні проти України, і дав канонічне виправдання війні, яку розв’язала росія», – йдеться у повідомленні відомства.

Зазначимо, що Литва була однією з країн, яка пропонувала ввести санкції проти патріарха кіріла на рівні Євросоюзу, але під час затвердження шостого пакета санкцій проти росії його виключили зі списку за ініціативою Угорщини.

Як повідомляв Львівський портал, першою у Європі санкції проти патріарха кіріла ввела Велика Британія, згодом це зробила і Канада.

Глава рпц кіріл (він же Володимир Гундяєв) займає відверто антиукраїнську позицію і пропагує свої відверто викривлені й маніпулятивні ідеї серед росіян. Він підтримав повномасштабне вторгнення рф в Україну 24 лютого і заявив, що росія ніколи ні на кого не нападала.

У 2014 році цей піп глаголив, що росія не становить військової небезпеки для України. А після анексії Криму та окупації частини Донбасу заявив, що АТО – це війна з метою викорінення православ’я, організованою католиками та православними розкольниками.

На цьому антиукраїнська діяльність кіріла, на якого в Україні досі працює близько 12 тисяч парафій, не припинилася. У 2017-му він вручив церковні ордени Аксьонову і Констянтинову – колаборантам, які сприяли окупації українського Криму. У 2019 році він не бачив гріха у вбивствах майданівців в Одесі.

У неділю прощення, 6 березня 2022 року, кіріл виправдав російський напад на Україну, заявивши що необхідно стати на бік «Донбасу», де за його словами 8 років нібито йде геноцид (геноцид на землях, які під контролем російських терористів), і де Україна нібито нав’язує населенню гей-паради.

Також кіріл каже прихожанам своєї церкви, що «росія має право застосовувати силу проти України, що рф та Україна – одна країна, що окремого українського народу не існує, що вороги росії та самого Бога розділяють українців та росіян і що це не диктатор путін, а Захід нацьковує українців на росіян».

Вбивства мирного населення і знищення міст в Україні кірілу, вочевидь, не шкода, бо він вважає, що то – плата за розширення НАТО, створення Православної церкви України. Мало того, звірства у Бучі лідер моковської секти охрестив «подвигом російських солдат».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *