ОСТАННІ НОВИНИ

У Брюсселі стартує дводенний саміт ЄС

Анастасія Диняк

|

У Брюсселі сьогодні, 23 червня, стартує дводенний саміт глав держав та урядів країн Євросоюзу на якому розглядатимуть питання надання Україні статусу кандидата в ЄС. Про це повідомили на сайті Європейської ради.

Так, у четвер, 23 червня, розпочинається дводенний саміт головними темами на якому будуть російське вторгнення на територію України та надання Україні, Молдові та Грузії статусу кандидатів на членство в ЄС.

«Європейська рада обговорюватиме заявки на членство від України, Республіки Молдова та Грузії. Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року. Грузія та Республіка Молдова подали заявку на членство в ЄС 3 березня 2022 року», – йдеться в повідомленні.

Окрім того, європейські лідери обговорюватимуть надання економічної, військової, політичної та гуманітарної допомоги Україні. На саміті також піднімуть питання щодо «поточного розвитку ситуації щодо російської війни проти України» та її вплив на глобальну кризу продовольчої безпеки.

17 червня Європейська комісія офіційно рекомендувала надати Україні статус кандидата на вступ в Європейський Союз. Також у висновку Єврокомісії перелічені сім вимог до України, зокрема, у сфері верховенства права та антикорупції.

Нещодавно надання кандидатського статусу Україні вже підтримав Європарламент.

Згодом у своєму Twitter‘i Урсула фон дер Ляєн так прокоментувала рішення Єврокомісії: «Українці готові помирати за європейську перспективу. Ми хочемо, щоб вони жили з нами європейською мрією».

Як повідомляв Львівський портал, Україна неодноразово заявляла, що розраховує отримати статус кандидата на вступ до ЄС у червні, а спроби запропонувати замість цього інші формати ображають українців.

Напередодні президент Володимир Зеленський підкреслив, що надання Україні кандидатського статусу може історично посилити свободу в Європі і стати одним з ключових європейських рішень першої третини XXI століття. При цьому він зауважив: українці розуміють, що до Євросоюзу їх ще чекає великий шлях, а не один крок.

Додамо, що згідно з останніми соцопитуваннями, вступ України до ЄС підтримують рекордні 91% українців. Відомо, що більшість громадян Євросоюзу також бачать Україну його членом.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *