ОСТАННІ НОВИНИ

У Ратуші таки дозволили забудувати віллу «Кароліна» 6-поверхівкою

Наталя Дуляба

|

Виконавчий комітет Львівської міськради дозволив збудувати житлову 6-поверхівку на місці вілли «Кароліна» на вул. Христофора Колумба. Відповідне рішення прийняли у п’ятницю, 19 листопада, передає кореспондент Львівського порталу.

Містобудівні умови та обмеження на будівництво багатоквартирного житлового будинку з громадськими приміщеннями та підземним паркінгом на вул. Христофора Колумба, 8, 8-А отримали львів’яни Ігор та Марія Штай.

Йдеться про три земельні ділянки загальною площею 0,19 га на межі історичного ареалу Львова. Дві із них ще в 2019 році Львівська міськрада віддала Ігорю і Марії Штай у власність для будівництва житлового будинку.

Натисніть на зображення для збільшення

На цій території розташована занедбана вілла «Кароліна», збудована на початку ХХ століття. Будинок належить Ігорю Штаю, при цьому його розділили на дві частини, кожній із яких Личаківська райадміністрація присвоїла окремі адреси. Таким чином на документах почали існувати два будинки, один із яких Ігор Штай подарував Марії Штай. Таку схему депутати Львівської міськради ще торік називали «земельною аферою».

Тепер цільове призначення землі вже змінене під будівництво багатоквартирного житлового будинку. Тут збираються знести автентичну віллу і на її місці збудувати будинок із секціями на 3, 5 і 6 поверхів із підземним паркінгом на 29 місць.

Своїм рішенням виконком дозволив забудувати ділянки на 42,5%, а також встановив, що висота найвищої секції не повинна перевищувати 23,2 м.

Цікаво, що питання цього будівництва розглядала містобудівна рада у липні 2020 року. Тоді Ігор і Марія Штай заявляли про намір спорудити 6-поверховий житлово-офісний комплекс із апарт-готелем на 20 номерів. Тоді члени містобудівної ради мали зауваження щодо поверховості, проїзду транспорту на вул. Христофора Колумба, яка є вузькою, а також щодо цінності існуючої вілли.

Очільниця міського управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко наполягала на дослідженні цінності вілли «Кароліна», адже забудовник цього не робив. Зрештою після тривалого обговорення містобудівна рада перенесла це питання.

Вдруге це питання розглядали вже влітку цього року, пишуть Наші гроші.Львів. Розробник проєкту розповів членам ради, що затвердженим детальним планом території і справді не передбачено цього об’єкту. Але нібито його включать під час змін до детального плану території, які розробляються.

Крім того, члени ради зауважили, що тут відсутні дошкільні заклади і місця для дозвілля, та не виконана вимога щодо використання для житлового будинку тільки 60% площі ділянки.

Незважаючи на ці зауваження, тепер «за» проєкт проголосувало вже дев’ятеро членів ради, а тому прийняли позитивне рішення для забудовника. Ще п’ятеро членів ради утримались.

Порушення генплану

Як стверджує видання, таке будівництво суперечить генплану Львова. У цьому документі всі три ділянки розташовані на місці запланованого транспортного кільця, а зонінг визначає цю територію як зону транспортної інфраструктури. Тобто ні житло, ні офіси тут не мали б розміщувати.

Водночас детальним планом території, затвердженим виконкомом, ділянки віднесли до торгово-ділової зони Г-2, хоча виконком не має права змінювати зонінг. Загалом в цій зоні теж не мало бути житла, але в зонінгу прописані так звані допустимі види. Тобто в окремих випадках тут дозволяється розміщення житлових квартир, але лише на верхніх поверхах. Причому використання ділянки для потреб мешканців житлової частини будинку має становити не більше 60%.

Згідно з інформацією про майбутнє будівництво, яку оприлюднили в липні на засіданні містобудівної ради, в майбутньому комплексі загальна площа квартир становитиме понад 2,7 тис. кв м. Натомість громадські приміщення становитимуть лише 590 кв м, що більш ніж у чотири рази менше від площі житла.

Крім того, відсоток забудови ділянок становитиме максимум 42,5%, а щільність населення сягатиме 800 люд./га. Для громадських зон ці показники не регламентуються, але якщо б це було в житлових зонах, то такий відсоток значно перевищує допустимі 18-37%, а щільність населення у 800 люд./га відповідає 9-поверхівці.

Згідно з даними аналітичної системи YouControl, Марія Штай та Ігор Штай були фізичними особами-підприємцями, але вже закрили своїх ФОПів. До припинення діяльності займались роздібною торгівлею годинниками і ювелірними виробами, хлібобулочними й кондитерськими виробами.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Візуалізація забудовника

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *