ОСТАННІ НОВИНИ

У Гарнізонному храмі відреставрували унікальні фрески, яким майже 300 років

Вероніка Рой

|

У Гарнізонному храмі святих апостолів Петра і Павла, що на вул. Театральній, 11 у Львові, завершили реставрацію унікальних фресок художника Франциска Екштайна, яким майже 300 років. Відновлювали їх протягом семи років. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив настоятель Гарнізонного храму Тарас Михальчук.

Реставрацію фресок Франциска Екштайна у Гарнізонному храмі проводили у два етапи. Перший етап реставрації фресок над пресвітерієм (святилищем) храму стартував ще у 2015 років, другий – у 2018 році.

За словами настоятель Гарнізонного храму, реставрацію фресок проводили спільно українські та польські архітектори. На роботи витрачено понад 20 млн грн.

«З великою приємністю повідомляємо, що реставрацію фресок 1740 р. авторства Франциска Екштайна на склепінні центральної нави Гарнізонного храму святих апостолів Петра і Павла Львівської Архиєпархії УГКЦ – завершено!  Це найбільший міжнародний реставраційний проект України! 7 років кропіткої праці 20-ти українських та польських реставраторів під керівництвом доктора Павла Болінського. 38 тон риштувань – 3390 м3, витрачено понад 20 млн гривень», – повідомив отець Тарас Михальчук.

10 листопада розпочинається демонтаж риштувань, а 2 грудня відбудеться святкове відкриття фресок.

Зазначимо, Гарнізонний храм святих апостолів Петра і Павла (колишній костел Єзуїтів) є першою бароковою спорудою у Львові. Його почали зводити у 1610 році під керівництвом італійця, архітектора ордену єзуїтів Джакомо Еріано, а завершили аж через 20 років – у 1630 році.

Із часів Радянського Союзу протягом 65 років костел Єзуїтів використовували як книгосховище – там зберігали близько 3 мільйонів книг. У 2011 році його передали Львівській архиєпархії УГКЦ. Сьогодні Гарнізонний храм є під опікою Центру військового капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Фото: Тарас Михальчук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *