ОСТАННІ НОВИНИ

Музей у центрі Львова засклить двір під мистецький простір і збудує нове фондосховище

Наталя Дуляба

|

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Возницького отримала містобудівні умови та обмеження на будівництво мультифункціонального мистецького простору на вул. Стефаника, 3. Відповідне рішення 24 вересня прийняв виконавчий комітет Львівської міськради, передає кореспондент Львівського порталу.

Йдеться про нове будівництво в самому центрі міста у межах історичного ареалу. Новий мультифункціональний мистецький простір знаходитиметься у дворі між Палацом мистецтв, Палацом Ізабелли Дідушицької, пам’ятки архітектури, в якій зараз розміщена сама галерея, а також сусідніми будинками.

Фактично тут спорудять два об’єкти: перший – нове окреме фондосховище, другий – засклений дворик, де проходитимуть виставки та різні події.

Червоним кольором позначено місце, де буде засклений мистецький простір, жовтим – нове фондосховище

«Це буде сучасний і водночас стриманий простір, який пропонує той функціонал, який зараз потрібен галереї», – прокоментував головний архітектор Львова Антон Коломєйцев.

Водночас помічник гендиректора Львівської національної галереї мистецтв Ігор Зінкевич розповів, що музей вкрай потребує нового фондосховища, де будуть належні умови для зберігання експонатів. Сам проект будуть реалізовувати коштом держбюджету, втім скільки саме на це потрібно грошей, він не уточнив.

«Експонати у нас зберігаються у старих приміщеннях, які протікають, де є проблеми з газом і пожежогасінням, – навіть загораються картини. Під час літніх злив приміщення на вул. Стефаника були всі затоплені. Облаштування тут якісного фондосховища – це дуже складний процес, тому було прийнято створити нове, де будуть всі умови для зберігання наших пам’яток. За фінансуванням проєкту ми звернулися до держбюджету», – відзначив Ігор Зінкевич.

Всі роботи вестимуть на земельній ділянці площею 0,2 га, яку дозволили забудувати на 98,1%. Своїм рішенням виконком також встановив, що висота майбутньої будівлі не повинна перевищувати 17,5 м.

Нагадаємо, про такі будівельні плани Львівської національної галереї мистецтв було відомо ще з 2019 року. Втім тоді йшлося не про нове будівництво, а про реставраційні роботи.

Додамо, що Львівську галерею мистецтв знову очолив 64-річний Тарас Возняк. Перемогу у конкурсі на посаду гендиректора він здобув, будучи єдиним учасником. Друга каденція Возняка у музеї триватиме до 2026 року.

Довідково: Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Григоровича Возницького (відома раніше як Львівська картинна галерея) – найбільший художній музей в Україні. У ньому зібрано понад 62 тисячі унікальних експонатів. Це є твори живопису, скульптури, графіки та декоративно-ужиткового мистецтва країн Західної та Східної Європи від середньовіччя до сучасності.

У підпорядкуванні Львівської галереї мистецтв – низка музеїв, розташованих у Львові та на території області (Палац Потоцьких, каплиця Боїмів, музей Пінзеля та модернізму тощо), а також замки (Олеський, Підгорецький, Золочівський, Жовківський).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Візуалізація ЛНГМ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *