ОСТАННІ НОВИНИ

Конкурс без вибору: Возняк вдруге очолив Львівську галерею мистецтв

Наталя Дуляба

|

Гендиректором Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Григоровича Возницького знову став Тарас Возняк. Перемогу у конкурсі на цю посаду він здобув, будучи єдиним учасником. Про це повідомляє Львівський портал.

64-річний Тарас Возняк переміг у конкурсі на посаду гендиректора Львівської національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького, не маючи жодного конкурента. Відповідний результат відбору вже опублікувало Міністерство культури та інформаційної політики.

Так, на конкурс, оголошений у середині липня, не подався ніхто, крім самого Тараса Возняка.

На першому засіданні конкурсної комісії стало відомо, що єдиним кандидатом на посаду гендиректора Львівської національної галереї мистецтв є її попередній керівник Тарас Возняк. До поданих ним документів не було жодних зауважень, тож комісія допустила єдиного кандидата до подальшої участі у конкурсі.

Цікаво, що обидва засідання конкурсної комісії відбулися в один і той же день, 25 серпня, із різницею у кілька годин.

Під час першого засідання стало відомо, що на електронну пошту секретаря конкурсної комісії надійшли анонімні лист «стосовно діяльності керівництва» Львівської національної галереї мистецтв та акт комісійного відкривання експозиції першого та других поверхів гостьових покоїв та приміщень Палацу Потоцьких від 18 травня 2021 року. Про що саме йшлося у цих анонімних листах, члени комісії практично не озвучили, втім взяли кількахвилинну паузу для їхнього вивчення. Опісля отримані анонімні листи взяли до відома.

«… В результаті ретельного огляду гостьових покоїв комісія встановила, що жоден експонат не був забраний чи пошкоджений. Тобто по суті це є звичайний робочий акт, який був надісланий без дозволу директора. На місці Тараса Степановича, якщо його знову оберуть директором, я би провела службове розслідування. Це – документ внутрішнього користування, я вважаю, що він повинен подаватись за погодженням директора», – прокоментувала голова конкурсної комісії Оксана Старак-Повякель.

Під час другого засідання конкурсна комісія заслухала Тараса Возняка, який доповів про досягнення Львівської національної галереї мистецтв за час його керівництва, а також розповів про план розвитку закладу на наступні п’ять років.

Після цього члени комісії стали обговорювати почуте. Ті, хто брали слово, схвально відгукувались про роботу Тараса Возняка, висловлювали захоплення та навіть зауважували, що «інші музеї заздрять тому, що у Львівській галереї мистецтв є такий керівник». Зрештою Тараса Возняка визнали переможцем конкурсу – 9 членів комісії одноголосно проголосували «за».

Відтак Тарас Возняк очолюватиме Львівську національну галерею мистецтв до 2026 року, це буде його друга каденція. Вперше цю посаду він обійняв у 2016 році.

На час керівництва Тараса Возняка припало зникнення 95 цінних стародруків зі Львівської національної галереї мистецтв, розслідування якого завершили лише цьогоріч на початку вересня. Здаючи в оренду музейні приміщення під різні заходи, у 2019-му у Палаці Потоцьких знімали пікантну рекламу нижньої білизни, ця подія викликала резонанс як серед звичайних львів’ян, так і в мистецьких колах.

Також до охорони підрозділів та музейних експонатів Львівська галерея мистецтв всупереч законодавству стала залучати приватну фірму, витрачаючи на це мільйони гривень. Детальніше читайте у статті Львівського порталу за цим посиланням.

Зазначимо, Тарас Возняк – культуролог, політолог, головний редактор і засновник Незалежного культурологічного журналу «Ї».

Львівська національна галерея мистецтв імені Бориса Григоровича Возницького (відома раніше як Львівська картинна галерея) – найбільший художній музей в Україні. У ньому зібрано понад 62 тисячі унікальних експонатів. Це є твори живопису, скульптури, графіки та декоративно-ужиткового мистецтва країн Західної та Східної Європи від середньовіччя до сучасності.

У підпорядкуванні Львівської галереї мистецтв – низка музеїв, розташованих у Львові та на території області (Палац Потоцьких, каплиця Боїмів, музей Пінзеля та модернізму тощо), а також замки (Олеський, Підгорецький, Золочівський, Жовківський).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *