ОСТАННІ НОВИНИ

Львівська галерея мистецтв хоче збільшити свої володіння і помістити двір під скляний купол

Наталя Дуляба

|

Львівська національна галерея мистецтв ім. Б. Возницького планує розширити свої приміщення, відреставрувавши занедбаний сусідній будинок на вул. Стефаника, а внутрішній двір накрити скляною конструкцією. Про це йдеться у детальному плані території у районі вул. М. Коперника, вул. В. Стефаника, вул. П. Чайковського, вул. Ф. Ліста та палацу Потоцьких, опублікованому на сайті міськради Львова. Про це повідомляє кореспондент Львівського порталу.

 

Розроблений детальний план території (ДПТ) охоплює ділянку площею 4,8 га, яка розташована у самому центрі Львова, в межах території, занесеної до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Безпосередні планувальні рішення передбачили на земельну ділянку площею 0,115 га, де знаходиться внутрішній двір національної галереї мистецтв. Поруч також – Львівський палац мистецтв і занедбаний житловий будинок.

«В цілому стан навколишнього середовища на території проектування (на вищезгаданій ділянці, – ред.) можна характеризувати як незадовільний: відсутній благоустрій, наявність будівельного сміття у внутрішньому дворі, житловий будинок – руїна. Та більшість території, галереї Львівської національної галереї та Палацу мистецтв, є у доброму технічному стані», – йдеться у проекті ДПТ.

(Натисніть на зображення для збільшення)

Згідно з генпланом Львова територія, яку охоплює детальний план, належить до громадської забудови. Тож його розробники наголошують, що «запропонована під будівництво ділянка не суперечить її цільовому призначенню».

Відтак цю ділянку площею 0,115 га хочуть використати для продовження будівлі галереї мистецтв. Зокрема, прилеглий житловий будинок збираються відреставрувати і приєднати для потреб музею, а весь внутрішній двір галереї, де зараз також ростуть дерева, накрити скляною конструкцією.

«Цей детальний план території передбачає реставраційну роботу у внутрішньому дворі галереї мистецтв. Пропозиція полягає у тому, щоб засклити його, облаштувати зимовий сад, де можна додатково розмістити експозиційні площі, а підвальне приміщення під цим подвір’ям використовувати як фондосховище. Такий шлях обрали багато музеїв Європи, коли накривали свої внутрішні подвір’я. Зокрема, таким шляхом пішов Лувр», – розповідав розробник ДТП і архітектор Роман Андрусишин.

Яка саме фірма проводитиме реставрацію будинку і добудовуватиме скляне накриття, наразі невідомо. Втім керівництво національної галереї мистецтв запевняло, що всі роботи проводитимуть лише з дозволу Міністерства культури.

Додамо також, що у межах розробленого детального плану на відкритій території внутрішніх дворів збираються прокласти дощову каналізацію.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *