ОСТАННІ НОВИНИ

Оприлюднення кінцевого бенефіціарного власника. Як подати документи і уникнути штрафу

Андрій Котенський

|

В Україні завершується час подачі відомостей від усіх юридичних осіб про кінцевих бенефіціарних власників (КБВ). Дані про КБВ у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб необхідно оновити до 11 жовтня 2021 року. На тих, хто вчасно не встигне розкрити структуру власності – очікує штраф. Про це в коментарі Львівському порталу повідомила адвокат Тетяна Кочірко.

За словами Тетяни Кочірко, документи зобов’язані оновити усі юридичні особи. Якщо цього не зробити вчасно то на керівників компаній очікує штрафу.

«Інформацію про бенефіціарів подають всі юридичні особи, у тому числі громадські організації та благодійні фонди, окрім: політичних партій, структурних утворень політичних партій, професійних спілок, їх об’єднань, організацій профспілок, передбачених статутом профспілок та їх об’єднань, творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок, організацій роботодавців, їх об’єднань, адвокатських об’єднань, торгово-промислових палат, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, релігійних організацій, державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Ця інформація подається незалежно від того, чи міститься про них актуальна інформація, чи вона потребує змін», – повідомила адвокат.

Якщо засновниками компанії є лише резиденти України, то державному реєстратору необхідно подати наступні  документів:

  • Заява щодо державної реєстрації юридичної особи – форма 2 (для юридичних осіб) або заяву щодо державної реєстрації юридичної особи-громадського формування – форма 4 (для ГО). Актуальні форми заяв можна знайти на сайті Міністерства юстиції України тут.
  • Структура власності за формою та змістом відповідно до Наказу про структуру власності; Зразки схематичного зображення структури власності можна знайти на сайті Міністерства фінансів України тут.
  • Нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ, крім осіб, що користуються Паспортом громадянина України у вигляді ID-картки.

Якщо у структурі власності є нерезиденти України, то ще необхідно подати: витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру, тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи-нерезидента в країні її місцезнаходження.

Інформацію про КБВ можна подати кількома способами. Зокрема, через Центри надання адміністративних послуг або через нотаріусів. Громадські організації можуть подавати документи виключно через ЦНАП або державного реєстратора.

Щодо строків подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника, Тетяна Кочірко зазначила: «керівникам необхідно пам’ятати, що вказані зміни необхідно подати до 11 жовтня 2021 року, оскільки саме цього дня спливає три місяці з моменту набрання чинності Положенням про форму та зміст структури власності, затвердженого наказом Міністерства фінансів України. Також така інформація подається протягом 30 робочих днів у разі виникнення змін щодо кінцевого бенефіціарного власника та структури власності».

За її словами, ці відомості тепер необхідно подавати щорічно. Починаючи з наступного року документи необхідно поновлювати від дати державної реєстрації юридичної особи, протягом 14 календарних днів.

«За неподання вказаної інформації у визначені терміни на керівників юридичних осіб накладається штраф – від 17 000 грн. до 51 000 грн», – зауважила адвокат.

Додаткова консультація, щодо підготовки та подачі документів про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, можлива за тел.: +38096-9372-149 (Тетяна Кочірко).

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *