ОСТАННІ НОВИНИ

Через буревій у Львові постраждало п’ять історичних дерев

Вероніка Рой

|

Під час потужного буревію, що пронісся Львовом у п’ятницю, 25 червня, повалив у місті чимало дерев, зокрема, і ті, що були окрасою міста сотні років. Про це у Facebook повідомила керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова.

Вона зазначила, цьогорічний буревій у Львові залишив п’ять найболючіших втрат дерев. Два з них намагатимуться врятувати.

За словами Олександра Сладкової,буревій повалив найстаріший дуб парку Франка, якому ймовірно більше 200 років.

Повалений дуб у парку Франка

Повалений дуб у парку Франка

«Його падіння, на жаль, не стало великою новиною. Ми знали що він в поганому стані через те, що вже багато років тому почав розщеплювання своїх багатотонних двох стовбурів (вкрай прикрої конструктивної особливості дубів, від якої вони найчастіше гинуть). Зараз, як ніколи, можна прийти і порахувати приблизно скільки йому років, але по відчуттях 200-300» – каже посадовиця.

Також негода пошкодила і дуб на вулиці Степана Бандери, який знаходився біля п’ятого корпусу Національного університету «Львівська політехніка».

Пошкоджений дуб на вулиці Степана Бандери

Пошкоджений дуб на вулиці Степана Бандери

«Ні, це не той велетень в розквіті сил біля головного корпусу. Це скромний старець, який почав життя, коли навколо були ще сади і лани родини Фрадрів, а закінчив, споглядаючи чергову реконструкцію вулиці, що змінила багато назв. Сама посадка будівлі 5-го корпусу у формі «книжки» мені натякає, що дві жінки, що зіграли ключову роль в будівництві корпусу, пані Віра Лясковська і пані Муза Консулова. Будівлю розмістили так, щоб дуб зберегти. Його видно на фото з будівництва великим і кремезним», – розповідає Олександра Сладкова.

Повалив буревій і чорну тополю біля Катедри, яку посадили ще після Другої світової війни.

Повалена тополя біля Катедри

«Вона була однією з десятку дерев, якими нова влада мабуть намагалася закрити Катедру, але коли тополя залишилася одна – вона стала справжньою окрасою цього місця. Настільки точно вона доповнювала композицію, незважаючи на свій не найкращий вигляд після багаторазового кронування. Класичний краєвид Львова, від входу в Ратушу в бік Катедри став немислимий без неї, вона є на кожній картині і кожному фото вже 70+ років», – зазначає директорка управління екології та природних ресурсів ЛМР.

Пошкодила негода найстаріший рожевоквітний гіркокаштан Львова та пам’ятку природи – Східний бук у сквері Святого Юра. Їх, за словами Олександри Сладкової, якраз і спробують «реанімувати».

Пошкоджений рожевоквітний гіркокаштан

«В сквері Йосафата (частині парку 700-річчя) є видатна колекція дерев. Зокрема, після втрати рожевоквітного каштана біля пам’ятника Труша, найстарішим у Львові екземляром залишився каштан тут. Він не зруйнований повністю, але однозначно втратив стійкість і декоративність. Але будемо намагатися його зберегти», – каже вона.

Східний бук у сквері Святого Юра втратив частину декоративності і дерево однозначно підлягає лікуванню.

Пошкоджений Східний бук у сквері Святого Юра

«Найбільша небезпека зараз – особливість буків такої форми: вони отримують шалені опіки стовбуру від сонця і на місцях цих опіків починаються некрози. Перед буком розвалився клен, який тримав бук в надійній тіні. Зараз ж він оголений. Розглядаємо варіант повної побілки стовбуру і ключових гілок найближчого тижня, бо інакше за літо дерево отримає непоправні опіки», – додає Олександра Сладкова.

Нагадаємо, у п’ятницю, 26 червня, Львовом пронісся потужний буревій, гроза та злива. Комунальні бригади працювали всю ніч, аби ліквідувати аварії та пошкодження. Наслідки негоди комунальники ліквідовували і протягом неділі та понеділка, 27 та 28 червня.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Олександри Сладкової 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *