ОСТАННІ НОВИНИ

Державне рейдерство? Чому Військова прокуратура «забирає» майно у стрийських підприємців

Юлія Осим

|

Понад 14 га території у Стрию, де функціонують приватні підприємства, намагаються відібрати у власність держави. 12 років тому фактично закинуті склади, що належали ДП «Укроборонресурси», продали на аукціоні. Тепер Військова прокуратура західного регіону позивається до суду та намагається повернути колишнє військове майно. Наскільки законними є такі дії, говорили під час брифінгу стрийські підприємці та представники Національної асоціації підприємців України, передає Львівський портал.

У 2009 році державні приміщення у Стрию, що не використовувалися у виробничих цілях, були продані на торгах. Йдеться про 86 об’єктів, реалізованих підприємством «Укроборонресурси» у 2010 році.

«Міноборони як суб’єкт управління таким майном звернувся, відповідно до порядку, що був затверджений Кабміном, до Фонду державного майна для отримання згоди на відчуження таких об’єктів нерухомості. Отримавши згоду, Міноборони видає наказ про організацію продажу такого майна і встановлює строк проведення аукціону. Водночас станом на сьогодні прокуратура апелює тим, що попередні дозволи на відчуження такого майна були відкликані, про що було сповіщено Міноборони України, але всупереч цьому було нібито проведено аукціон і здійснено продаж об’єктів нерухомості», – пояснила юрисконсульт НАПУ Марта Змисла.

За її словами, відкликання листів не мало жодних законодавчих підстав. Прокуратура апелює цим листом, маскуючи решта обставин справи.

«Міноборони здійснило організацію аукціону. Про його проведення було достеменно відомо Фонду держмайна, оскільки з ним безпосередньо узгоджувалася початкова вартість ціни продажу об’єктів нерухомості. Тобто фізична особа, яка безпосередньо ознайомилася з інформацією про проведення аукціону, з умовами продажу такого майна, об’єктивно не може бути обізнана про всі внутрішні процедури, які передували виставленню цього майна на аукціон. Саме це підтверджує, що підприємці є добросовісними набувачами, і не можуть в жодній мірі нести юридичних наслідків, навіть якщо припускати, що державні органи допустили помилки», – резюмувала Марта Змисла.

Після аукціону було укладено 23 договори купівлі-продажу. На сьогодні правочинність цих документів Військова прокуратура намагається оскаржити в суді. Як відзначила юрисконсульт, під час укладання договорів нотаріус перевіряв усі документи. При виявленні порушень він мав право витребувати ті чи інші документи. Однак такого не відбулося. Юридично це засвідчує, що підприємці набули майно відповідно до чинних вимог законодавства.

Як відзначають юристи, єдиним документом, на який посилається прокуратура у позові, є лист тодішнього віце-прем’єр-міністра України Олександра Турчинова. У ньому йдеться про те, щоб усі погодження відкликати та «до прийняття окремих рішень урядом зупинити відчуження державного майна». Цікаво, що даний документ зареєстрований у Фонді Держмайна 9 травня 2009 року. Під сумнів потрапляє його юридична сила.

Взагалі, повернення Військовою прокуратурою після понад 10 років нібито незаконно набутих у власність приміщень викликає інтерес до справи, зауважив керівник НАПУ Рослислав Пшемінський. Оскільки намагаються забрати не усі підприємства. «За парканом», поруч з діючими виробництвами, знаходяться кілька занедбаних військових частин, які залишаються не зайнятими.

«Стосовно об’єктів, то ця вибірковість і дивує. Очевидно, існує певний поступовий план, по якому ці території будуть пробувати повертати, можливо, для наступного перепродажу більш вигідним покупцям. Як кажуть мудрі люди, коли дивишся, що щось відбувається, дивись, кому це вигідно. І дійсно, територія – понад 14 га, – якщо її перетворити у велику забудову багатоповерхівками, це дуже вигідний бізнес. А Львів не резиновий і територій під забудову не так вже багато. Очевидно, Стрий став ласим шматком для львівських забудовників», – зазначив Ростислав Пшемінський.

У коментарі Львівському порталу прессекретар військової прокуратури Західного регіону Юлія Галущак зазначила, що справу ініціював державний концерн «Укроборонпром». Підприємство звернулося до військової прокуратури щодо порушення його прав на нерухоме майно та захисту інтересів держави.

«У зв’язку з цим, у 2019 році заступником військового прокурора регіону подано до суду позови на захист порушених інтересів держави – ДК «Укроборонпром» та ДП «Укроборонресурси» до трьох громадян та одного підприємця про визнання недійсними договорів та повернення майна. Предметом спору були будівлі та споруди військового містечка у м. Стрий, що передані за недійсним договором купівлі-продажу», – прокоментувала Юлія Галущак.

Вона додала, що на сьогодні дві справи перебувають на розгляді у суді апеляційної інстанції. Ще в одній справі в лютому 2021 року Львівський апеляційний суд позовні вимоги прокурора задовольнив в повному обсязі і по ній зараз відкрито касаційне провадження.

Щодо компенсації витрат, то як відзначили учасники брифінгу, наразі невідомо, чи таке передбачається.

У свою чергу, у військовій прокуратурі Західного регіону повідомили, що ніхто з підприємців не заявляв вимог про відшкодування коштів за вказане нерухоме майно.

Фото PressClub Lviv

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *