ОСТАННІ НОВИНИ

Науковий скандал. МОН дозволить львів’янці Яремчук захистити дисертацію

Андрій Котенський

|

Міністерство освіти України розслідує скандальний інцидент із недопущенням до захисту дисертації львівської журналістки, письменниці та членкині міжнародної неурядової організації ПЕН. Про це повідомила сама Олеся Яремчук на своїй сторінці у Facebook.

У МОН готові надати Оляся Яремчук можливість захиститись в іншій вченій раді.

«Щойно завершила розмову з міністром освіти та науки Сергієм Шкарлетом. Він повідомив, що мою «справу» вже розслідують. Він сам розмовляв з головою вченої ради, де я пробувала захиститись. Раду перевірятимуть. Мені ж міністерство готове надати можливість захиститись в іншій раді, попри те, що я «пропустила дедлайн» подання оголошення», – повідомила Олеся Яремчук.

У розмові з міністром журналістка підняла тему офіційної оплати роботи спеціалізованих вчених рад, адже фінансувати захист має не аспірант, а також надмірної бюрократії у процесі захисту.

«Спектр проблем набагато ширший. Моя історія – лише «крапля води у морі», – зазначила Олеся Яремчук.

Про вимагання хабарів за допуск до захисту дисертації Олесі Яремчук стало відомо 15 квітня, коли журналістка опублікувала у ЗМІ викривальний репортаж про те як після восьми років наукових досліджень, через відмову платити хабарі, увесь процес її захисту перетворили на справжнє пекло.

Аби уникнути хабарів жінка обрала вчену раду в приватному університеті, заплатила офіційний внесок в касу – 18300 гривень, але цього виявилось недостатньо, аби її допустили до захисту.

«В Україні для того, щоби отримати науковий ступінь, потрібно звернутися до спеціалізованої вченої ради: подати документи, пройти етапи бюрократичної процедури, і, власне, відбути публічний захист. Оплата роботи ради неврегульована, тож усі витрати, пов’язані з її роботою, несе – не університет, міністерство чи державний фонд, а здебільшого аспірант чи аспірантка.

Це розчаровує, адже коли моїм колегам за кордоном навпаки доплачують за захист, в Україні дисертант має сам витратити на це кілька тисяч доларів. Це перший етап знецінення – адже розумієш, що робота, в яку автор чи авторка вклали частину життя, нікому не потрібна. Ні держава, ні університет не зацікавленні в тому, щоб підтримати дослідника чи дослідницю й мотивувати їх залишатись у науці», – йдеться у викривальному репортажі.

Після гучної статті львівської журналістки в Україні створили організацію OsvitaLeaks, де люди зі схожими історіями анонімно викривають про факти корупції в науково-освітньому середовищі.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *