ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові 13-річному хлопцеві видалили 40 см мертвої кишки

Юлія Осим

|

Хірурги львівського ОХМАТДИТу врятували 13-річного хлопця, у якого виявили обтураційну кишкову непрохідність, викликану дивертикулом Меккеля. Вроджена патологія, яка мала би атрофуватися ще при перерізанні пуповини, збереглася значно довше та спричинила запальний процес. Про це повідомили на Facebook-сторінці лікарні.

Спершу у підлітка з’явилася блювота і температура. Такі симптоми нагадували вірусну інфекцію. Тож його почали лікувати саме від цього. Хлопцеві стало краще, однак стан погрівшився вже наступного дня. Виникли блювота із застійним кишковим вмістом і різкий біль у животі, що не характерно для інфекцій.

«Ми відразу зробили рентген і побачили на знімку ознаки кишкової непрохідності. Хлопець був дуже виснажений. Ми прийняли рішення про діагностичну лапароскопію: виявлено тонко-тонкокишковий інвагінат (кишка защемлюється у кишці). У хлопця були різко перероздуті петлі кишківника. Причиною защемлення кишки став дивертикул Меккеля – рудимент первинної кишки у зародка. У нормі він мав би спастися і атрофуватися, коли дитині перев’язали пуповину. У нашого пацієнта він зберігся до 13 років», – розповів хірург Андрій Дрочак.

Відтак, хірурги вирішили провести відкриту операцію – серединну лапаротомію. Інвагінат займав аж 40 см кишки. Уроджений відрізок кишки довелося видалити.

«У цього пацієнта дивертикул Меккеля був дуже довгий. У 13 років в ньому почався запальний процес. Під час перистальтики дивертикул втягнувся у тонку кишку. Коли тонка кишка втягується у тонку кишку, то дуже швидко наступає некроз, кишка просто гине. Коли тонка кишка затягується у товсту, це не так небезпечно», – пояснив хірург.

На сьогодні хлопець одужує. Лікарям вдалося запустити кишківник, тож пацієнт вже ходить, їсть та невдовзі повернеться до звичного життя.

Як зазначають медики, подібний стан складно діагностувати, часто для цього необхідні обстеження КТ та МРТ.

Зазначимо, що дивертикул Меккеля знаходиться на місці ембріонального жовчного протоку. В ембріона він з’єднує пупок з кишкою та відповідає за харчування зародка. Зазвичай він повністю заростає до народження дитини і має вигляд зв’язки на внутрішній поверхні стінки живота. Однак у 2% випадків цей процес не відбувається. Тоді дитина народжується з відростком різної довжини, що знаходиться у кінцевому відділі тонкої кишки.

Фото ОХМАТДИТу

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *