ОСТАННІ НОВИНИ

Медики, які отримали щеплення від COVID на Львівщині, почуваються добре, – Іванченко

Вероніка Рой

|

Станом на сьогодні на Львівщині від коронавірусу було провакциновано 200 медичних працівників. Медики, що першими отримали щеплення від COVID, почуваються добре. Лише одна людина поскаржилася на незначний біль при доторканні в ділянці імунізації. Про це 2 березня під час брифінгу повідомила епідеміологиня, керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко, передає Львівський портал.

За її словами, у першій хвилі на Львівщині планують вакцинувати 1300 медичних працівників. Станом на сьогодні щеплення отримали 200 медиків. Зокрема, 50 працівників Львівської обласної інфекційної лікарні, 80 медиків 8-мої міської лікарні та 70 – Центру легеневого здоров’я. 2 березня щеплення отримають медики лікарні швидкої медичної допомоги.

На сьогодні вакцинацію проводить лише одна бригада, яка пройшла навчання в Києві по використанню вакцини AstraZeneca (Covishield). Вже 4 та 5 березня буде проведено тренінг ще для 4 бригад. Відтак, за словами Наталії Іванченко, із наступного тижня на Львівщині повноцінно працюватимуть 5 вакцинальних бригад.

«Вакцина, яка використовується, це розробка Oxford, виготовлена на замовлення компанії AstraZenec на заводі в Індії. Має назву вона Covishield. В одному флакончику є 10 доз, тобто з одного флакону можна провакцинувати 10 людей. Після того, як робили першу ін’єкцію, ми маємо право використовувати цей флакон протягом 6 годин», – каже епідеміологиня.

Наталія Іванченко зазначила, що медики, які отримали щеплення від COVID на Львівщині, почуваються добре.

«Всі, хто на сьогодні на Львівщині провакцинувався від COVID, почувають себе добре. Лише одна людина повідомила про те, що коли вона доторкається до місця вакцинації, то відчуває біль у момент дотику. Інших повідомлень про несприятливі події після імунізації не було», – інформує керівниця обласного лабораторного центру.

Вона нагадала, що на Львівщину прибуло 43 тисяч доз вакцини. Нею планують провакцинувати 21 200 людей.

«Поки що будуть вакцинуватися медичні працівники COVID-лікарень. Далі підключаться первинка, люди, що перебувають в закритих центрах для людей старшого віку. Потім щеплення зможуть отримати працівники поліції, надзвичайники, освітяни, соцпрацівники», – уточнює Наталія Іванченко.

Також з 1 березня почалася реєстрація усіх охочих в резервну чергу на вакцинацію.

«Якщо пересічна людина розуміє, що їй потрібно провакцинуватися, то на сьогодні у неї є два варіанти. Зайти на сайт МОЗ, подивитися телефон гарячої лінії запису на вакцинацію, безкоштовно зателефонувати та потрапити у цю чергу очікування. Другий варіант – зареєструватися у додатку «Дія», де теж можна записатися у чергу очікування. Ще один варіант – зателефонувати своєму сімейному лікарю та повідомити про те, що ви готові вакцинуватися, як тільки буде достатня кількість вакцини», – зазначає Наталія Іванченко.

Нагадаємо, в Україні вакцинацію від COVID-19 стартувала 24 лютого, а на Львівщині – 25 лютого. За три дні щеплення зробили 130 медпрацівникам «ковід»-лікарень. Детальніше про побічні ефекти та ефективність вакцини читайте за цим посиланням.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *