ОСТАННІ НОВИНИ

Covid-вакцина вже на Львівщині. Які побічні ефекти та ефективність

Ольга Денисяка

|

На Львівщині розпочалась вакцинація від коронавірусу. Область вже отримала 42 200 доз вакцини виробника AstraZeneca, а 25 лютого перші щеплення зроблять медикам Львівської інфекційної лікарні. Під час брифінгу 25 лютого керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко розповіла, що це за вакцина, які реакції організму вона може викликати, та які з них є нормальними.

Що це за вакцина?

Вакцину AstraZeneca ще називають Оксфордською вакциною. Її розробили спільно Оксфордський університет і британсько-шведська фармацевтична компанія AstraZeneca.

Вакцина виробляється в Індії та в Південній Кореї, важливо, що обидва виробництва були схвалені ВООЗ. В Україну закупили вакцину, яка виготовляється в Індії. Її розробив Індійський інститут сироваток. Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу та додали частину генетичного коду коронавірусу.

«Вакцини цього заводу для нас не є новинкою. У повсякденній практиці ми використовуємо вакцини проти дифтерії, правця, кору та краснухи, які виготовляються на цьому заводі», – пояснює епідеміологиня.

Як роблять щеплення?

Щеплення роблять двома дозами у плечовий м’яз.

Для проведення вакцинації є виділенні спеціальні приміщення. Спершу людині, яку вакцинуватимуть, пояснюють, що це за вакцина, які бувають побічні реакції, і вона підписує згоду на проведення щеплення. Згодом лікар вимірює температуру та оглядає пацієнта, аби переконається, що він не має станом на зараз гострих захворювань.

«Безпосередньо в кабінет щеплень будуть працювати два медпрацівники. Один буде розводити вакцину і набирати її в шприц, а другий робитиме ін’єкцію. Щеплення робитимуть у м’яз плеча», – пояснює Наталія Іванченко.

Побічні реакції

Після проведення імунізації пацієнт пів години перебуває під наглядом медиків, оскільки 95% побічних реакцій проявляються саме у перші пів години. Мобільні бригади підготовлені та забезпечені усім необхідним, аби надати допомогу у разі несприятливої реакції організму на щеплення.

Наталія Іванченко запевняє, що реакція на щеплення є нормальним явищем. Наприклад, на місці уколу може з’явитися почервоніння, припухлість або больова реакція. Впродовж декількох днів може бути втома, жар, головний біль та біль у тілі.

«Зазвичай подібні реакції є легкими і минають самі собою вже за кілька днів. Побічні реакції виникають, оскільки мета вакцини – виробити в організму захист. Таких реакцій не варто боятись, треба розуміти, що вони пройдуть, а за цей час в людини виробиться імунітет. Тобто це засвідчує ефективність дії вакцини та реакцію на неї імунної системи», – пояснює епідеміологиня.

Наскільки ефективна ця вакцина?

Вакцини AstraZeneca схвалені Всесвітньою організацією охорони здоров’я і Європейською агенцією з лікарських засобів (EMA). Їх дозволили використовувати у понад 50 країн світу, серед яких ЄС, Велика Британія та США.

Як пише BBC, вфективність захисту проти Covid-19 становить близько 63%.

Масштабні клінічні випробування у Британії, Бразилії та Південній Африці за участі 23 тисяч людей показали, що AstraZeneca є безпечною та ефективною для профілактики Covid-19 у людей віком від 18 років.

Нагадаємо, масову вакцинацію від коронавірусу в Україні планували розпочати в середині лютого. Влада вже затвердила дорожню карту вакцинації від COVID у 2021-2022 роках. Заплановано, що протягом цього часу щеплення зроблять половині населення.

Львівський портал розповідав про масову вакцинацію в Україні. Детальніше про це читайте у нашому матеріалі: «Щеплення від COVID-19. Все, що потрібно знати про масову вакцинацію».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

 Фото: ЛОДА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *