ОСТАННІ НОВИНИ

Козицький каже, що Львівщина підготована до боротьби з коронавірусом

Юлія Осим

|

На боротьбу з коронавірусом минулого року на Львівщині з обласного бюджету витратили близько 150 млн грн. На сьогодні 24 медичні заклади надають необхідну допомогу пацієнтам з Covid-19. Ще дві лікарні перебувають у резерві. Область – серед лідерів в Україні по темпах нарощення кисневих точок та підготовці ліжок у лікарнях. Про це під час прес-конференції за пудсумками року 11 лютого зазначив голова Львівської ОДА Максим Козицький, повідомляє кореспондент Львівського порталу.

Упродовж 2020 року Львівщина збільшила кількість кисневих точок, тобто кількість ковідних пацієнтів, які можуть одночасно лікуватися у медзакладах, зі 70 у березні до 3,5 тис. на кінець грудня. Водночас кількість ліжок у лікарнях, які готові приймати пацієнтів, становить понад 4 тис. Зокрема, стабілізованим постачанням кисню забезпечені більше 90% ліжок.

«На це пішло приблизно 150 млн коштів, які ми витребували з обласного бюджету, з інших програм. Тому розумію, що деякі програми не були реалізовані повним обсягом. Справді завдяки суспільству, координації органів місцевої влади, завдяки людям, які допомагали, ми змогли стабілізуваи ситуацію. Завжди хотілося б зробити краще. Але, як на мене, то Львівщина підготована до надання допомоги з ковідом», – зазначив Максим Козицький.

Зазначимо, що на кінець минулого року в області було 190 пунктів тестування на КОВІД, при цьому у березні таких було лише 2. Сьогодні в області можуть робити приблизно 3,5 тисячі тестів щодня.

За словами очільника Львівщини, за підтримки держави закупили лабораторне обладнання та тест-системи, а за підтримки бізнесу – оперативно запустили експрес-тестування населення. Загалом на антикризові заходи в області скерували 5 млрд гривень.

Додамо, що сьогодні в стаціонарах області перебувають 1134 людини, з них 22 на апаратах штучної вентиляції легень.

Щодо вакцинації мешканців Львівської області від коронавірусу, Козицький сказав, що наразі чекають на поставку препарату Pfiser. Найпершими щеплюватимуться медичні працівники.

Нагадаємо, наприкінці січня у лікарні на Львівщині почали більше госпіталізовувати важкохворих на Covid-19 молодих пацієнтів. Дотепер ситуація суттєво не покращилась, навпаки медики кажуть: у стаціонарах побільшало важких хворих віком 35+, які не мають супутніх хронічних захворювань.

Нещодавно медики заявили, що на Львівщині коронавірус знову «помолодшав». Якщо ще влітку у лікарнях переважали хворі віком 50+, то вже у середині січня найчастіше стали госпіталізовувати пацієнтів вікової категорії 35-59 років.

Через збільшення важкохворих пацієнтів із Covid у львівській лікарні швидкої допомоги думають над тим, аби розширювати реанімацію. Сюди дедалі частіше потрапляють пацієнти у важкому стані. Медики кажуть, що тотальне ураження легень у них може прогресувати навіть за кілька годин.

Загалом в Україні циркулюють 5 штамів коронавірусу, на Львівщині виявили лише один – штам В1.1, який належить до лінії китайського походження. Про циркуляцію в області нового британського різновиду коронавірусу досі відомо не було.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *