ОСТАННІ НОВИНИ

На Львівщині циркулює китайський різновид Covid-19

Наталя Дуляба

|

Наразі на території Львівщини циркулює один штам коронавірусу – В1.1, який належить до лінії китайського походження. Про це у вівторок, 12 січня, повідомила керівниця обласного лабораторного центру Наталія Іванченко, передає кореспондент Львівського порталу.

 

Львівський лабораторний центр МОЗ не визначає штами коронавірусу, але періодично надсилає у столицю позитивні зразки. Звідти їх скеровують на спеціальне дослідження, яке проводить лише референс-лабораторія ВООЗ.

«Саме з цієї лабораторії надійшла інформація про те, що в Україні виявлено 5 різних генотипів коронавірусу. Зокрема на Львівщині циркулює різновид коронавірусу В1.1, який називають лінією китайського походження», – розповіла Наталія Іванченко.

Вона також додала, що лабораторний центр й надалі надсилатиме Covid-зразки на таке дослідження, аби з’ясувати, які генетичні зміни відбулися і чи пришов на Львівщину новий британський різновид коронавірусу. Чи є в області такий штам, досі відомо не було.

Зазначимо, у Центрі громадського здоров’я нещодавно повідомили, що в Україні циркулюють 5 штамів SARS-CoV-2. Ці віруси належать до глобальної генетичної лінії B, що походить з Китаю. Як і кожна інша лінія, генетична лінія В має різновиди. Так, в Україні визначили такі генетичні варіанти: В1; В1.1; В1.1.1; В1.5 та В2.

  • В1 – віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Італії;
  • В1.1 – віруси генетичної лінії В1, які відрізняються трьома нуклеотидними замінами (SNPs 28881GA, 28882GA, 28883GC);
  • В1.1.1 – циркуляцію цих вірусів виявлено одночасно на території країн ЄС і Великої Британії;
  • В1.5 – віруси цієї групи належать до найчисельнішої групи вірусів, які циркулюють на території Європи та походять з Іспанії;
  • В2 – віруси цієї групи циркулюють у понад 57 країнах світу на 6 континентах.

Нагадаємо, коронавірус на Львівщині підтвердили більше ніж у 65 тисяч людей, понад 50 тисяч із них вже одужали. За останню добу одужало вдвічі більше осіб, ніж захворіло. У лікарнях зараз переюувають 1311 пацієнтів, 129 із них – у реанімації.

Втім епідеміологиня Наталія Іванченко пояснює: на Львівщині не поменшало хворих на коронавірус, це люди стали суттєво рідше звертатись за медичною допомогою.

Додамо, що на новорічно-різдвяні свята в області прогнозували сплеск COVID-19.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *