ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні затвердили Дорожню карту вакцинації від COVID: її проводитимуть у 5 етапів

Вероніка Рой

|

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 в Україні у 2021-2022 роках. Планується, що протягом цього часу вакцинацією охоплять 50% населення. Про це інформує пресслужба МОЗ.

 

Максим Степанов поінформував, що на основі рекомендацій українських експертів та низки міжнародних організацій виділено дев’ять пріоритетних груп для вакцинації проти  COVID-19, а саме:

  • медичні працівники,
  • військовослужбовці,
  • працівники соціальної сфери,
  • особи, які проживають у закладах із надання довгострокового догляду та підтримки, та працівники таких закладів,
  • люди похилого віку (60 років і старші),
  • працівники критично важливих структур державної безпеки,
  • працівники сфери освіти,
  • особи віком від 18 до 59 років із супутніми захворюваннями,
  • особи, які перебувають в місцях обмеження волі, та працівники місць обмеження волі.

Міністр підкреслив, що вакцинація проти COVID-19 буде виключно добровільною.

«Такої масштабної вакцинації Україна ще не проводила. Хочу наголосити, що вона буде добровільною. Держава повинна запропонувати можливість вакцинації, це і буде зроблено, а люди визначатимуться. Зі свого боку МОЗ наполегливо радить пройти вакцинацію проти COVID-19», — заявив очільник МОЗ.

Таким чином, як зазначив Максим Степанов, багаторівнева кампанія з вакцинації проти  COVID-19 охопить щонайменше 50% населення країни. Вона триватиме протягом 2021-2022 років та буде проходити у 5 етапів:

Перший — передбачає вакцинацію людей із критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби COVID-19. Йдеться про медичних працівників, які надають допомогу хворим на коронавірусну хворобу в умовах стаціонару, та військових, які беруть участь в ООС. На цьому етапі планується охопити приблизно 355 тис. людей.

Натисніть на зображення для його збільшення 

Другий — вакцинація людей з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, хто надає медичні послуги. Планове охоплення на другому етапі становитиме приблизно 2,3 млн людей.

Третій — вакцинація людей з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: приблизно 7,2 млн людей.

Четвертий — вакцинація людей з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та тих, які виконують функції з підтримки безпеки та життєдіяльності держави. Планове охоплення: приблизно 11 млн людей.

П’ятий — вакцинація інших категорій населення, які не входять до пріоритетних груп. Йдеться про людей віком до 59 років без супутніх захворювань. Планове охоплення: приблизно 19 млн людей.

Також МОЗ розробило загальні логістичні сценарії для імунізації населення проти COVID-19. Імунізація буде проводитись на базі існуючих кабінетів і пунктів щеплень (станом на грудень 2020 року в Україні налічується 11 346 таких пунктів). Крім цього, будуть створені мобільні бригади з імунізації.

Нагадаємо, в Україні вже затвердили план вакцинації від COVID. Про те, хто та коли отримає щеплення, читайте за посиланням.

Також Кабінет Міністрів України виділив з Фонду боротьби з COVID-19 1,3 млрд грн для закупівлі вакцин та забезпечення імунопрофілактики населення проти коронавірусу

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *