ОСТАННІ НОВИНИ

Рада повернула відповідальність за брехню в деклараціях, яку скасував Конституційний суд

Андрій Котенський

|

Верховна Рада України повернула відповідальність за недостовірне декларування посадовцями, яку 27 жовтня скасував Конституційний суд. Законопроєкт №4460-д підтримали 289 депутатів, передає Громадське.

 

Цей проєкт є «компромісним» та містить частини з відповідних законопроєктів президента (№4434) та робочої групи з урегулювання конституційної кризи (№4441).

Так, за умисне внесення недостовірних відомостей у декларацію в розмірі від 500 до 4000 (від 1,3 до 9 млн гривень) прожиткових мінімумів каратиметься:

 

штрафом від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 42,5 до 51 тисячі гривень);

громадськими роботами від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади до трьох років.

За умисне внесення недостовірних відомостей від 4000 прожиткових мінімумів (понад 9 млн грн) каратиметься:

штрафом від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 51 до 85 тисяч грн);

громадські роботи від 150 до 240 годин; або обмеженням волі на строк до двох років із позбавленням права обіймати певні посади.

Спікер парламенту Дмитро Разумков пообіцяв, що підпише закон 7 грудня, щоб його встигли опублікувати до Нового року.

Як писав Львівський портал, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства.

Відповідне рішення означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Таке подання у Конституційний Суд ініціювали 47 депутатів ОПЗЖ та «За майбутнє», серед них є й представники Львівщини. Із повним списком нардепів-ініціаторів можна ознайомитися за цим посиланням.

Через це рішення КС президент Володимир Зеленський терміново скликав РНБО, а українці вийшли на акції протесту. Тим часом у Євросоюзі вважають рішення Конституційного Суду підставою для призупинення безвізу.

Скандал довкола КС правоохоронці розцінили як замах на захоплення влади в Україні і відкрили кримінальну справу.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *