ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові відреставрували фасад храму Покрову Пресвятої Богородиці

Ольга Денисяка

|

У Львові відновили фасад храму Покрову Пресвятої Богородиці (колишній костел св. Миколая), що на вул. Грушевського, 2. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

За словами начальниці управління охорони історичного середовища ЛМР Лілії Онищенко, роботи з реставрації фасадів храму Покрову Пресвятої Богородиці тривали цього і минулого року. Загальна вартість робіт – 2 млн 700 тис грн.

«Складність при реставрації була в тому, що елементи, котрі ми вважали, що вони ліпні, виявилися з каменю. Також маємо кілька цікавих відкриттів під час робіт – було відкрито прекрасну композицію зі св. Миколаєм на боковому фасаді, а також відкрили пам’ятну дошку одному з настоятелів цього храму, яка була замурована», – пояснила Лілія Онищенко.

Митрополит Дмитрій розповів, що У 2000-х роках храм реставрували, але ця реставрація не була такою глибинною. Натомість зараз проведено повністю реставрацію усіх фасадів храму. Роботи завершені  і храм практично відновлений.

«Наш храм – це дуже давня пам’ятка архітектури національного значення. На місці цього храму колись стояв дерев’яний костел. Збудували його отці тринітарії. Це був орден, який займався викупом бранців з турецької неволі. Був час, за Австро-Угорщини, коли цей храм був закритий. Потім це був храм при львівському університеті. У 1990 році православна громада його отримала як кафедральний собор. Спочатку це був кафедральний собор української православної церкви Київського патріархату, а після об’єднання – Православної церкви України», – поділився історією храму митрополит Дмитрій.

За інформацією управління охорони історичного середовища ЛМР, у 2018 році було розроблено проектно-кошторисну документацію «Реставраційно-ремонтні роботи колишнього костелу св. Миколая, пам’ятки архітектури національного значення на вул. М. Грушевського, 2 (охоронний № 349)» на суму 49 614 грн. А у 2019 році на замовлення управління розпочалися ремонтно-реставраційні роботи. Виконавець робіт – ТзОВ «Еталон-Ком». Роботи з реставрації усіх фасадів завершили цього року.

Довідково:

Храм Покрову Пресвятої Богородиці (ПЦУ), це колишній костел св. Миколая. Будувався за межами центральної частини міста, в районі колишнього південного передмістя, на місці давнішого дерев’яного храму, кінця XVII ст. Основні періоди будівництва – 1739−1745 рр. (архітектор Ф. Плачиді, або К. Гранацький?); 1924−1926 (часткова перебудова келій, архітектор Тадей Врубель).

Костел є тринавною базилікою. Будівля – мурована з каменю, має двосхилий дах з сигнатуркою на осі, видовжену прямокутну апсиду, хрещаті склепіння. Вівтар орієнтований на захід. Фасад – триярусний, членований профілями карнизів та пілястрами, оформлений арковими нішами. В композиції головного фасаду домінує високий фронтон, експресивний абрис якого є типовим для бароко. Портал та вікна прямокутної форми.

Скульптурно-орнаментальне опорядження інтер’єру, авторства Себастьяна Фесінгера та Л. Печицького, оперує мотивами стилю рококо. В інтер’єрі костелу увагу привертає також барельєфний триптих, виконаний з мармуру та алебастру (1595 р., майстерня Г. ван Гутте), та живопис Алоїза Райхана (після 1861).

З заходу та півночі до храму прибудовано корпус келій. Фасад монастирських будівель наслідує барокові форми костелу.

Храм є пам’яткою архітектури національного значення (охоронний № 349).

    

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: ЛМР

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *