ОСТАННІ НОВИНИ

Зеленський допускає розпуск Верховної Ради, якщо не розжене КС

Наталя Дуляба

|

Президент Володимир Зеленський допустив ще один розпуск Верховної Ради, якщо депутати і, перш за все, «слуги народу» відмовляться звільняти суддів Конституційного Суду. Про це він заявив у програмі «Свобода слова» на телеканалі ICTV, пише УП.

 

«Якщо буде так, що це буде політичний колапс і реальний політичний конфлікт, і я побачу, що немає підтримки у Верховній Раді, а перш за все у “слуг народу”, тому що вони йшли і, чесно кажучи, вони розуміють, що… вони ж нові… Тому все ж таки вони завдяки мені стали депутатами і (завдяки) підтримці суспільства, голосуванню народу… Але вони повинні розуміти відповідальність. Якщо ми підемо врозріз, ми будемо виходити з цього кута навіть таким шляхом (шляхом розпуску парламенту – ред.)», – сказав Володимир Зеленський.

Водночас президент висловив бажання, щоб нинішній парламент продовжував працювати, адже Україні і так вистачає «нестабільних речей»: Covid-19, війни на Донбасі, економіки.

Як писав Львівський портал, 27 жовтня Конституційний Суд визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства.

Відповідне рішення означає скасування електронного декларування, скасування повноважень Національного агентства з питань запобігання корупції на повну перевірку та моніторинг способу життя, скасування незаконного збагачення і конфіскації активів, набутих корупційним шляхом, скасування недостовірного декларування.

Таке подання у Конституційний Суд ініціювали 47 депутатів ОПЗЖ та «За майбутнє», серед них є й представники Львівщини. Із повним списком нардепів-ініціаторів можна ознайомитися за цим посиланням.

Через це рішення КС президент Володимир Зеленський терміново скликав РНБО, а українці вийшли на акції протесту. Тим часом у Євросоюзі вважають рішення Конституційного Суду підставою для призупинення безвізу.

Скандал довкола КС правоохоронці розцінили як замах на захоплення влади в Україні і відкрили кримінальну справу. Також у НАЗК заявили, що закриттям реєстрів КС заблокував призначення переможців місцевих виборів.

У відповідь на рішення КС Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного Суду, визнати його рішення про декларування «нікчемним» і без правових наслідків та скасувати відповідні зміни до закону «Про запобігання корупції».

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *