ОСТАННІ НОВИНИ

В Академії сухопутних військ розповіли, як готують офіцерів-танкістів

Ольга Денисяка

|

Провідним навчальним закладом із підготовки майбутніх командирів танкових підрозділів є Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Тільки за роки російсько-української війни тут випустили близько трьох сотень офіцерів-танкістів. Тож начальник факультету бойового застосування військ полковник Олександр Тимощук розповів про особливості підготовки майбутніх офіцерів-танкістів. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Академії сухопутних військ.

 

Серед тих, хто закінчував спеціалізацію «Управління діями танкових військ» і два Героя України — капітан Василь Божок і капітан Валерій Чибінєєв. Підготовку фахівців для цього роду військ сьогодні продовжують на факультеті бойового застосування військ Національної академії.

Як розповів начальник факультету бойового застосування військ полковник Олександр Тимощук, нині у Національній академії на спеціалізації «Управління діями танкових підрозділів» навчається понад 150 курсантів. Серед них і одна жінка – слухач Курсів лідерства Анастасія Малайдах. І хоча охочих серед прекрасної половини людства стати танкістом традиційно небагато, але цього року Академія випустила трьох жінок-офіцерів танкових підрозділів. І всі вони, слід зауважити, були призначені на посади командирів танкових взводів, а не в штаби військових частин чи органи військового управління. Служать у бойових бригадах.

Олександр Тимощук також розповів, що специфіка підготовки фахівців незмінна: починаємо з теорії, а закінчуємо динамічною і зазвичай виснажливою практикою. Навчальні програми формуються виключно на досвіді АТО/ООС .

«Для прикладу, переважна бойова активність під час війни на Донбасі спостерігається у нічний час. Через це в програмі підготовки було збільшено кількість нічних стрільб. Згідно з вимогами керівних документів їх має бути не менше 30%, але ми досягаємо цього показника на рівні 50%! Це, по-перше. По-друге, впроваджуються новітні вправи згідно з Курсом стрільб 2018 року та тактичні прийоми застосування танків», – пояснив полковник.

Також зауважив, що збільшено кількість годин на вивчення та практичне застосування технічних засобів розвідки, особливо приладів нічного бачення, впроваджено вивчення теми «Особливості ведення розвідки при боротьбі з незаконними збройними формуваннями та ДРГ противника», запроваджено базове вивчення бойових машин інших родів військ (БМП, БТР, МТ-ЛБ). Це далеко не повний перелік нововведень. Самі танкісти вивчають за фахом три основні танки — Т-64, Т-64БВ та Т-72, які знаходяться на озброєнні Сухопутних військ. А також — танк Т-80, який є на озброєнні в частинах десантно-штурмових військ.

Пів року до закінчення навчання курсанти живуть і навчаються виключно в польових умовах. За рішенням начальника Академії третьокурсники й четвертокурсники по пів року навчаються і тренуються на полігоні. Раніше проводились польові заняття тривалістю по місяцю восени і весною. Нині все робиться для того, аби майбутні офіцери набралися, насамперед, практики під час виконання стрільб, управління підрозділом, водінні бойових машин, ремонті та їх обслуговуванні.  Для цього започаткували так звану посилену підготовку випускників. Коли вони пів року до закінчення навчання живуть і навчаються виключно в польових умовах.

Серед нововведень підготовки п’ятиденні тактико-спеціальні заняття. Вони включають здійснення маршу на техніці у визначений район, розташування у районі зосередження, проживання в лісистій місцевості, ведення оборонного бою на ВОПі та наступальні дії, водіння бойової техніки з подоланням різноманітних перешкод, тактичну медицину й інженерну підготовку. А кульмінацією таких занять є «Бій у населеному пункті» у взаємодії з піхотними підрозділами.

«Ці тактико-спеціальні заняття були запроваджені лише в минулому році й проводилися з третьокурсниками. А цьогоріч вони заплановані вже з курсантами другого курсу.  Також торік вперше було запроваджено подолання смуги розвідника для особового складу факультету. Тож, і танкісти випробовували свої волю, характер воїна та фізичну витривалість», – пояснив начальник факультету бойового застосування військ.

Як розповів заступник начальника факультету з навчальної та наукової роботи — начальник навчальної частини підполковник Олександр Гулима, за період навчання курсанти наїжджають за важелями не менше 92 кілометрів і додатково 40 годин на динамічних тренажерах. Вони досягають такого рівня водіння, що можуть легко за потреби замінити механіка-водія.

«Курсанти-випускники їздять у навчальний центр «Десна», де мають змогу виконати вправи практичних стрільб і водіння на цьому танку. Як завжди, цього року були проведені стрільби із закритих вогневих позицій на далекі відстані. І це теж із досвіду бойових дій на Сході України. На 10 годин збільшено вивчення «Булатів». Ми справді нарощуємо підготовку курсантів і максимально наближаємо її до реалій війни та ймовірних бойових дій», – каже Олександр Гулима.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Фото: Академія сухопутних військ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *