ОСТАННІ НОВИНИ

Європейський інвестиційний банк дав Львову кредит на закупівлю 10 трамваїв

Ольга Денисяка

|

За кошти від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) у Львові придбають 10 нових низькопідлогових трамваїв «Електрон». Вартість нових трамваїв – 20,8 млн євро, 12 млн євро з яких – це кредит від ЄІБ. Про це Львівському порталу повідомили у пресслужбі Львівської міської ради.

 

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) надає Львову кредит у розмірі 12 мільйонів євро на закупівлю сучасних трамваїв. Місто додатково дофінансує 8,8 мільйонів євро. Кредит є частиною проєкту «Міський громадський транспорт України». За ці кошти закуплять 10 нових п’ятисекційних трамваїв

Європейський інвестиційний банк є партнером України у фінансуванні інфраструктури громадського транспорту з 2007 р. Проєкт ЄІБ «Міський громадський транспорт України» – це рамковий кредит на 200 мільйонів євро для фінансування громадського транспорту в 11-ти містах України.

 

Кредитні кошти резервувалися на 20-метрові 3-секційні трамвайні вагони ще в 2016 р., проте після створення нової транспортної стратегії міста було вирішено закуповувати 29−33-метрові багатосекційні трамвайні вагони. Після проведення тендеру на вибір постачальника трамваїв переможцем визначено консорціум «Спільне українсько-німецьке підприємство ТОВ «Електронтранс» та ТОВ «ЕлектронМаш». Ці компанії мають поставити місту 10 низькопідлогових багатосекційних трамваїв, довжиною 30,2 метрів. Широкі двері та низький рівень підлоги вагонів трамваїв дозволять прискорити швидкість посадки-висадки пасажирів, особливо – пасажирів з дітьми та людей з інвалідністю.

Як писав Львівський портал, Львів вже набрав кредитів на понад 5,1 млрд грн. Ще є близько 2,7 млрд грн облігацій, на випуск яких Львівська міська рада вже дала згоду, а також лізингові закупівлі.

За кредитні кошти місто не лише ремонтує дороги, а й купує громадський транспорт, будує нове депо для комунального АТП-1, сміттєпереробний комплекс на Пластовій, вводять електронний квиток. За позику у банку в мерії також хочуть відновити електроопори на деяких вулицях, які є в занедбаному стані, а тепер – ще й платити зарплату працівникам ЛКП. За попередніми підрахунками, віддавати всі борги Львів буде до 2041 року.

Нагадаємо, у липні 2019 року міська рада погодила умови отримання 24 мільйонів євро кредиту для комунального АТП-1 та ЛКП «Львівелектротранс». За ці кошти підприємства закуплять 100 нових автобусів та 10 трамваїв.

Також у березні 2019 року міська рада Львова підписала договір із Європейським банком реконструкції та розвитку, згідно з яким Львівелектротранс закупить 50 нових тролейбусів за 17,5 мільйонів євро позики.

До осені до Львова «Електрон» мав доставити перші низькопідлогові трамваї. Кошти на купівлю 50 одиниць місто отримало від ЄБРР.

Також протягом 2018 року комунальне АТП-1 придбало 100 нових низькопідлогових автобусів МАЗ білоруського виробництва, 50 автобусів «Електрон». Всі автобуси купували на умовах фінансового лізингу. Вартість предмета лізингу становить близько 800 млн грн.

У 2018 році мерія придбала 30 вживаних берлінських трамваїв. Вартість одного становить майже 18 тисяч євро.

Дізнавайтеся першими найважливіші і найцікавіші новини Львова – підписуйтеся на наш Telegram-канал та на сторінку у Facebook.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *