ОСТАННІ НОВИНИ

Рада підтримала скасування обов'язкової ДПА для випускників у 2020 році

Вероніка Рой

|

Верховна Рада проголосувала за скасування обов’язкової державної підсумкової атестації для цьогорічних випускників шкіл. Але ЗНО не скасовували. За відповідне рішення проголосували 356 депутатів, передає Громадське. 

 

Випускники звільняються від обов’язкової ДПА, але можуть складати атестацію, зокрема у формі ЗНО, за власним бажанням.

У «Слузі Народу» пояснили, що цьогорічні випускники зможуть обирати, як отримати підсумкові оцінки і відповідні документи:

  • шляхом річного оцінювання;
  • шляхом проходження ДПА;
  • шляхом проходження ЗНО.

«Ті, хто не думає вступати до університетів, отримають атестат і зможуть не приходити в пункти проведення ЗНО. Ті ж, хто хоче відкласти вступ до вишу на рік, зможуть цього року його не складати. Учні позбавляться «обязалівки» проходити оцінювання, щоби отримати документ про середню освіту», — йдеться у повідомленні.

Як писав Львівський портал, освітній омбудсмен Сергій Горбачов днями заявив, що в Україні можуть взагалі скасувати ЗНО. Він вважає, що таким рішенням певні особи хочуть повернути хабарі при вступі у виші. Ця новина неабияк збурила українців, у соцмережах розпочався флешмоб під тегом #РукиГетьВідЗНО.

У відповідь на такі чутки у МОН запевнили, що скасування ЗНО є неприпустимим.

Зазначимо, що 15 та 17 червня в Україні мало відбутись пробне ЗНО-2020. Втім ввечері 12 червня Кабмін заборонив проводити пробне тестування через поширення коронавірусу. Абітурієнти мали нагоду скласти обрані тести у режимі онлайн, втім сайт УЦОЯО не витримав перевантаження і «ліг».

Потім у Міносвіти запевнили, що повернуть кошти учасникам пробного ЗНО.

Згодом Міністерство фінансів розробило механізм повернення коштів за пробне ЗНО. Вже у середу, 17 червня, зазначений механізм має схвалити Кабмін. Після завершення усіх процедур, передбачених бюджетним законодавством, кошти одразу надійдуть на рахунки у регіони.

Детальніше про те, як воно проходитиме цьогоріч, читайте у нашому матеріалі: «Тестування під час пандемії. Як цьогоріч абітурієнти на Львівщині складатимуть ЗНО».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *