ОСТАННІ НОВИНИ

Скасоване пробне ЗНО: як повернути гроші

Наталя Дуляба

|

Міністерство фінансів розробило механізм повернення коштів за пробне ЗНО, яке скасували у зв’язку з коронавірусним карантином. Йдеться про 52 млн грн, які сплатили абітурієнти за пробне тестування. Про це Львівському порталу повідомили у пресслубі Мінфіну.

 

За участь у пробному ЗНО кожен учасник сплатив в середньому 145 гривень за кожен навчальний предмет. Незважаючи на те, що 85% цих коштів витратили на друк зошитів для тестування, уряд вирішив повернути всі гроші абітурієнтам.

Так, близько 52 млн грн часом перерахують на рахунки регіональних центрів оцінювання якості освіти Українського центру оцінювання якості освіти України (УЦОЯОУ).

«Мінфін напрацював максимально спрощений механізм повернення цих коштів, відповідно до якого необхідно буде звернутись до регіонального відділення УЦОЯОУ із заявою, вказавши реквізити рахунку, на який здобувач освіти чи його батьки хочуть отримати кошти», – вказано у повідомленні.

Вже у середу, 17 червня, зазначений механізм має схвалити Кабмін. Після завершення усіх процедур, передбачених бюджетним законодавством, кошти одразу надійдуть на рахунки у регіони.

Нагадаємо, пробне ЗНО-2020 мало відбуватися 15 та 17 червня. Втім ввечері 12 червня Кабмін заборонив проводити пробне тестування через поширення коронавірусу. Абітурієнти мали нагоду скласти обрані тести у режимі онлайн, втім сайт УЦОЯО не витримав перевантаження і «ліг».

Потім у Міносвіти запевнили, що повернуть кошти учасникам пробного ЗНО.

Як писав Львівський портал, освітній омбудсмен Сергій Горбачов днями заявив, що в Україні можуть взагалі скасувати ЗНО. Він вважає, що таким рішенням певні особи хочуть повернути хабарі при вступі у виші. Ця новина неабияк збурила українців, у соцмережах розпочався флешмоб під тегом #РукиГетьВідЗНО.

У відповідь на такі чутки у МОН запевнили, що скасування ЗНО є неприпустимим.

Додамо, що основна сесія ЗНО-2020 відбуватиметься з 25 червня по 17 липня. Детальніше про те, як воно проходитиме цьогоріч, читайте у нашому матеріалі: «Тестування під час пандемії. Як цьогоріч абітурієнти на Львівщині складатимуть ЗНО».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *