ОСТАННІ НОВИНИ

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов: «Скасуванням ЗНО хочуть повернути хабарі при вступі у виші»

Наталя Дуляба

|

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов про ймовірне скасування ЗНО в Україні на фоні пандемії коронавірусу та катастрофічні наслідки від цього:

«Протягом години я отримав інформацію відразу з трьох незалежних джерел, що у високих владних структурах готуються документи про скасування ЗНО взагалі.

Інформація надійшла від людей, яких я давно знаю і яким довіряю, хоча поки що не підтверджена офіційно. Менш за все я хотів би розганяти паніку. Більше того, надзвичайно сподіваюся, що це – лише чутки, можливо, спроба «перевірити реакцію суспільства».

Якщо це не так, дуже очікую на однозначну заяву про недоторканість ЗНО як надійного інструменту, який гарантує рівні права доступу до вищої освіти. Але якщо це правда, то це означає, що, скориставшись ситуацією з пандемією, деякі поки що невідомі (але скоро точно стануть відомими) персонажі планують повернути до української освіти хабарі та корупцію під час вступних іспитів до закладів вищої освіти.

Це означає, що обдаровані діти з родин навіть середнього достатку втратять можливість лише завдяки власного таланту і працездатності потрапити в омріяний університет, бо у них немає грошей на хабарі.

Це означає, що ми остаточно втрачаємо шанс на те, що українська вища освіта буде розвиватися і матиме шанс досягти світового рівня. Це означає ще більшу «втечу розумних» до закордонних університетів.

Все це – абсолютно неприйнятно! Як громадянин, вчитель, журналіст, як освітній омбудсмен вважав і вважаю зовнішнє незалежне оцінювання найбільш надійним гарантом права на рівний доступ до вищої освіти.

Скасування ЗНО не можна допустити. Лише громадянський спротив та ясно виражена позиція більшості суспільства: «Руки геть від ЗНО!» зможе захистити право української молоді на справедливий доступ до вищої освіти.

Закликаю всіх, хто за справедливість та неповернення корупції до вступних іспитів у заклади вищої освіти підтримати цей спротив. Покажемо, що ми не будемо миритися із свавіллям та хабарництвом».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *